Binnen een kwartier weten of je corona hebt: met een sneltest zou het kunnen. Een nadeel is dat deze testen (nog) niet even betrouwbaar zijn als de huidige coronatesten. Toch kan de sneltest misschien de sleutel zijn tot een 'normalere samenleving'.

Volgens gezondheidseconoom Jochen Mierau kunnen de sneltesten namelijk een goede bijdrage leveren om ons leven in coronatijd weer terug te krijgen. In verschillende landen wordt al aan betrouwbare sneltesten gewerkt. Voor de Verenigde Staten bestelde president Trump er zelfs al 150 miljoen van een afnemer.

'Het belang is gigantisch groot'

In de afgelopen persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd het belang van een hoge testcapaciteit nog weer benadrukt. Steeds meer mensen laten zich testen op het coronavirus, maar de GGD'en hebben moeite om iedereen te helpen.

Een sneltest kan in de toekomst dan ook een grote rol gaan spelen, denkt Mierau. "Het economisch belang van zo'n test is gigantisch groot, dus die ontwikkeling daarvan zal heel snel gaan. Ook in Nederland zal het er komen."

Jochen Mierau
Bron: EenVandaag
Gezondheidseconoom Jochen Mierau

Lees ook

Na een sneltest naar je werk

De sneltest kan volgens hem een grote rol spelen bij het opnieuw op gang brengen van onze economie. "Het zou heel veel mogelijk maken. Je doet thuis zo'n sneltest en als je geen corona hebt dan kan je bijvoorbeeld naar je werk of andere dingen doen."

Over de betrouwbaarheid ervan moeten we ons volgens hem niet al te veel zorgen maken. "De eerste sneltesten zullen minder betrouwbaar zijn dan de tweede generatie. Bij de eerste is het misschien 80 procent, maar bij het volgende bedrijf wordt dat 90 procent. Je moet de markt het vertrouwen geven om deze dingen te brengen."

info

Hoe werkt een sneltest?

Een corona-sneltest werkt als een soort zwangerschapstest, die snel met een streepje kan laten zien of je het coronavirus hebt of niet. De test bestaat alleen uit een wattenstaafje en een klein kaartje waar je deze vervolgens instopt. De test moet wel nog steeds door iemand met een medische achtergrond worden afgenomen.

De betrouwbaarheid van de sneltest ligt lager dan die van een test in een laboratorium. Ook kan de test het virus pas later ontdekken: de test controleert alleen of je op dat moment besmettelijk bent en pas bij een hoge hoeveelheid virusdeeltjes krijg je een positief resultaat.

Nu nadenken over wetgeving

Het belangrijkste is volgens Mierau om nu goed na te denken over hoe zo'n sneltest moet worden ingezet en welke regels er moeten komen. "Ga je het afnemen van een sneltest als werkgever verplicht stellen, en wordt dat dan vergoed of juist niet? En is er een wettelijke basis om het te verplichten?"

Volgens Mierau is er nu geen wet- en regelgeving om sneltesten kant en klaar te kunnen gebruiken. "Het zou goed zijn om daar nu over na te denken. De kans dat de test er komt is namelijk levensgroot en ook dat die er snel komt." Het zou onverstandig zijn om te wachten tot de eerste sneltest er is en dan pas wet- en regelgeving te bedenken. "Dat moeten we nu doen."

Regionale maatregelen

Door meer te testen kan er ook een duidelijker beeld komen over de situatie in Nederland. Dit past ook bij een regionalere aanpak van het coronavirus, iets dat ook op de persconferentie werd aangekondigd. Binnenkort wordt wekelijks per regio bepaald hoe groot het besmettingsrisico daar is, in drie trappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig. Mierau vindt dat verstandig. "Door de ladder besef je dat het virus er is en dat het er ook nog wel even blijft, maar dat het niet altijd meer ons leven hoeft te domineren."

"Zo weet je dat je dat je in bepaalde regio's meer op moet letten en even afstand moeten houden. Maar ergens anders kan het groen zijn, en kunnen we dus versoepelen." We moeten eraan wennen dat het virus niet van de ene op de andere dag weg is, zegt de gezondheidseconoom. "En dan moeten we kijken wat we als maatschappij wel kunnen terwijl het virus er is."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.