"Moeten we echt wachten tot ze doodgeschoten wordt?" De familie van de gestalkte Hümeyra trok meerdere keren wanhopig aan de bel bij de politie over Bekir E., de ex en stalker van hun 16-jarige dochter en zusje.

De angst van de familie werd op 18 december 2018 waarheid: Hümeyra wordt voor de ogen van haar klasgenoten doodgeschoten door Bekir E. Haar vader stond aan de andere kant van school op haar te wachten. Aan de vooravond van de strafzaak tegen E. sprak EenVandaag met Hümeyra's zus Tuğba, Hümeyra's moeder en hun advocaat Nelleke Stolk.

Hecht gezin

Hümeyra kon op het moment van de moord al maanden niet meer alleen over straat. Tot op de dag van vandaag kan de familie niet geloven dat hun dochter doodgeschoten is, terwijl ze zo vaak naar de politie stapten om aangifte te doen. Het verlies valt ze zwaar. "Elke dag ga ik naar haar slaapkamer en pak ik wat van haar kleren. Om even bij haar te zijn", vertelt haar moeder.

Hümeyra, een nakomertje in een traditioneel Turks gezin, was een vrolijk, positief meisje. Verder zijn er een oudere broer en twee zussen. Maar vooral met Tuğba, die 13 jaar ouder is, is Hümeyra heel hecht. Samen wonen ze als enige van de vier kinderen nog thuis, in hartje Rotterdam. "Ze kwam vaak bij mij in bed liggen 's avonds. Dan gingen we kletsen. We deelden alles. Ze was lief, gek op shoppen, lol maken met vriendinnen en kon heel goed koken", vertelt Tuğba.

De moeder van Hümeyra heeft foto's en diploma's van haar dochter uitgestald op Humeyra's bed
Bron: EenVandaag
De moeder van Hümeyra heeft foto's en diploma's van haar dochter uitgestald op Humeyra's bed

Doodsangsten

Hümeyra leerde Bekir via Facebook kennen in september 2017. Ze wist toen niet dat hij in werkelijkheid veel ouder was dan zij, bijna 30. "Zij dacht dat hij een jaar of 20 was", zegt advocaat Nelleke Stolk. Toen Hümeyra erachter kwam hoe oud hij werkelijk was, verbrak ze het contact en begon de stalking en bedreiging.

"Het tig keer bellen op een dag en als je dan opneemt, vragen stellen waar je bent en wat je doet", omschrijft Stolk de stalking. Hümeyra stond doodsangsten uit voor Bekir. Hij belde en appte haar continu en plaatste via verschillende social media-accounts hatelijke posts over haar.

Bekir vertelde dat hij iemand had neergestoken en daarvoor had gezeten. Hij bedreigde mij, zei dat hij mijn ouders dood zou slaan en mij publiekelijk te schande ging zetten.

Mishandeling

Bekir E. eiste vervolgens dat Hümeyra langskwam bij hem thuis. Daar mishandelde hij haar, gooide hij haar tegen een kast en sloeg haar met haar hoofd tegen een muur. "Dusdanig hard en een paar keer, dat ze daarvan buiten westen is geraakt. Ze had daarvan blauwe plekken", omschrijft advocaat Stolk de mishandeling. "Er was bijvoorbeeld ook een stukje tand afgebroken."

Na de mishandeling deed Hümeyra opnieuw aangifte bij de politie. Justitie besloot Bekir E. te vervolgen voor de mishandeling, hij moest voorkomen. Tijdens het spreekrecht benadrukte Hümeyra dat ze ontzettend bang was dat hij haar wat zou aandoen. "Doe iets, help mij", was volgens Stolk haar noodkreet. Ook andere familieleden werden door hem bedreigd. Hij dreigde hen dood te steken, zo blijkt uit de aangifte.

Noodkreet Hümeyra: 'Hij weet me overal te vinden'

Bekir E. werd veroordeeld voor de mishandeling en kreeg een contactverbod, maar bleef wel op vrije voeten omdat hij in hoger beroep ging. Ondanks de beperkingen die de rechter hem oplegde, bleef Bekir contact met Hümeyra zoeken. Ook op haar werk wist hij haar met een smoes aan de telefoon te krijgen en bedreigde hij haar opnieuw. Een week voor de moord deed Hümeyra opnieuw aangifte.

De familie was verbijsterd dat de politie niets deed. "We hebben alle appjes bewaard, telefoontjes opgenomen. Maar we zouden meer bewijs moeten verzamelen", vertelt Tuğba. "Ik zei: 'Moeten we echt wachten tot mijn zusje is doodgeschoten?'"

Ik hoorde zeggen: 'Wat ben je aan het eten hoer?' Ik schrok… Ik ben erg bang van hem en hij weet me overal te vinden.

Schuldgevoel

In de aangifte, een week voor haar dood, liet Hümeyra opnieuw weten hoe bang ze was voor Bekir E. Ze liet een foto zien die ze geappt kreeg. Daarop was, volgens haar, Bekir te zien met twee vuurwapens in zijn handen. Toch besloot de politie hem niet aan te houden.

Op 18 december stond Hümeyra's vader aan de voorkant van de school, toen zij bij de achteringang wordt doodgeschoten. Iets waar haar vader zich volgens Stolk enorm schuldig over voelt. "Hij vraagt zich steeds af 'wat als ik aan de andere kant had gestaan? Had ze dan wel al veilig bij mij in de auto kunnen stappen?' Dat is iets waar hij nooit meer overheen komt", zegt advocaat Stolk.

Het graf van Hümeyra
Bron: EenVandaag
info

Inspectie Veiligheid en Justitie: autoriteiten schoten ernstig tekort

De aanpak van de stalking van Hümeyra is ernstig tekortgeschoten, concludeerde de Inspectie van Veiligheid en Justitie. Betrokken organisaties hadden onvoldoende aandacht voor haar bescherming ook al had zij herhaaldelijk aangegeven zich onveilig te voelen, blijkt uit het vernietigende rapport van de Inspectie.

Uit het rapport bleek dat tientallen agenten wisten van Hümeyra's situatie, maar dat zij niets deden. Het is de tweede keer dat er zo hard wordt geoordeeld over een stalkingszaak. "Het is een ontluisterend beeld. Het wordt tijd dat dit consequenties voor bijvoorbeeld agenten gaat hebben", zei advocaat Richard Korver tegen EenVandaag.

Excuses zijn niet genoeg

De Rotterdamse politiechef heeft bij de familie zijn excuses aangeboden. Ook minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus erkende dat Hümeyra mogelijk nog had geleefd als de instanties hun werk hadden gedaan. "Het zijn excuses waar de familie niets meer aan heeft", zegt advocaat Stolk.

De familie vraagt zich vooral af waarom er niemand ontslagen wordt. "Waarom neemt niemand zijn verantwoordelijkheid? Het voelt alsof iedereen alleen zijn eigen straatje schoonveegt", zegt zus Tuğba. Hümeyra's moeder is het vertrouwen in de overheid verloren. "Wij krijgen Hümeyra niet meer terug. Maar wij willen dat er nu echt iets verandert, zodat er niet nog meer meisjes slachtoffer worden."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.