Poedertjes eten, je eigen tomaat ontwerpen, kweekvlees... Food designer Chloé Rutzerveld gelooft dat technologie ons voedselprobleem in 2050 op gaat lossen, en ze is niet de enige. Maar missen we dan niet iets?

"Je voegt wat rood licht en een beetje CO2 toe en dan heb je een hele grote tomaat. Uit hetzelfde zaadje kun je ook weer cherry-tomaatjes laten groeien." Volgens food designer Chloé Rutzerveld ontwerpen we in 2050 onze eigen tomaat, precies zoals we hem willen hebben. Rutzerveld houdt zich bezig met de nieuwste technologieën op het gebied van voedsel. Ze bedacht een tentoonstelling over eten in 2050, die vanaf deze week te zien is bij Nemo. De tentoonstelling toont verschillende scenario's voor ons voedsel in de toekomst.

Geen dieren, geen planten

In 2050 hebben we naar schatting 9 miljard monden te vullen. Volgens Rutzerveld moeten we ons voedsel dan ook op een andere manier gaan produceren. "We eten te veel dierlijke producten en hier komt een hoop uitstoot van methaan en CO2 bij kijken", zegt ze.

De oplossing gaat volgens haar verder dan het eten van meer plantaardig voedsel. Rutzerveld gelooft dat we straks geen dieren én geen planten meer hoeven te eten. "We hoeven in de toekomst geen hele aardappel te kweken of koe groot te brengen, maar kunnen direct de koolhydraten en eiwitten kweken." Micro-organismen of algen moeten dit voor ons gaan doen.

Vlees eten zonder het dier te slachten

De technologie is al bijna zo ver dat we een koe niet meer hoeven te slachten als we een hamburger willen eten. De Nederlandse wetenschapper Mark Post presenteerde in 2013 de hamburger van kweekvlees. Deze kostte toen nog 250.000 euro.

Koert van Mensvoort van Next Nature Network is tech-filosoof en schreef een kweekvleeskookboek. "Vlees kweken is niet zo anders als kaas maken en bier brouwen. Je bent bezig om die celculturen te kweken", zegt hij. "Het is dus diervriendelijker en duurzamer. Als je er dan ook nog eens leuke gerechten van kunt maken, zeg ik: 'Kom maar op!'"

Tv-reportage: EenVandaag: Eten in 2050

Eten met virtual-reality-bril op

Alleen nog poedertjes en pilletjes eten: het roept misschien angst op. Eten wordt op deze manier vooral functioneel, maar waar is de gezelligheid? Chloé Rutzerveld ziet het creëren van beleving tijdens het eten als dé uitdaging waar food designers voor staan. Ze ziet veel mogelijkheden. "Met behulp van een virtual-reality-bril voeg je geur, kleur en textuur toe, waardoor je denkt dat je iets anders aan het eten bent. Een 3D-printer kan het poeder een andere textuur geven."

"Ik kom uit Limburg, dus met het bourgondisch tafelen ben ik opgegroeid, dus dit is voor mij ook heel belangrijk. Meerdere scenario's kunnen naast elkaar bestaan. Je kan door de weeks snel en praktisch eten en in het weekend de tijd nemen om lekker te eten."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.