EenVandaag bestaat 25 jaar. Hoewel het Opiniepanel die respectabele leeftijd nog niet heeft bereikt, is het al jaren een belangrijk en kenmerkend onderdeel van het programma. Wat is er de afgelopen jaren allemaal gepeild? Eigenlijk teveel om op te noemen. Vandaar, het Opiniepanel in drie rijtjes.

Het panel, opgericht in 2004, telt inmiddels ruim 50.000 leden. Zij laten wekelijks hun stem horen over allerlei actuele thema’s. EenVandaag deed de afgelopen jaren honderden onderzoeken over uiteenlopende thema’s. Van wetsvoorstellen over donorregistratie en het afschaffen van knalvuurwerk, tot ervaring met mantelzorg. Van depressies tot de oorlog in Uruzgan tot het referendum over de WIV. En van Zwarte Piet tot zittend of staand plassen. EenVandaag heeft het allemaal onderzocht. 

Bijzondere groepen

Hoewel mensen uit allerlei lagen en groepen in het Opiniepanel zitten, hebben we soms een onderzoeksvraag voor een groep die niet voldoende vertegenwoordigd is. In zo’n geval schrijven we soms mensen van buiten het Opiniepanel aan, vaak in samenwerking met een beroepsorganisatie of een vakbond. Dat levert vaak unieke inzichten op.

 • Vluchtelingen
  De redactie van het Opiniepanel reisde in het voorjaar van 2016 af naar zeven opvanglocaties in het hele land en ondervroeg daar 600 vluchtelingen die het afgelopen jaar naar Nederland zijn gekomen. Met als resultaat een uniek inkijkje in hun ervaringen, beweegredenen en toekomstdromen.  
 • Bewoners verpleeghuizen
  De verpleeghuiszorg was een belangrijk thema in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. In samenwerking met ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeghuizen, ging EenVandaag in 2016 het land door om verpleeghuisbewoners zélf te vragen wat ze vinden. Waar moet volgens hen extra geld aan worden besteed? De meeste deelnemers blijken tevreden over hun huis, maar veel bewoners missen persoonlijk contact. 
 • Nabestaanden MH17
  Een aantal maanden na de ramp met de MH17 deed EenVandaag samen met Stichting Vliegramp MH17 een uniek onderzoek. 60 nabestaanden die ieder één of meerdere slachtoffers representeerden deelden hun opvatting over de nasleep van de ramp en de rol van het kabinet daarin.   

Populaire onderzoeken

Het Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 leden. Gemiddeld doen tussen de 20.000 en 30.000 mensen mee aan een onderzoek. Er zijn uitschieters, vooral naar boven.

 • Politicus van het Jaar 2016
  Elk jaar organiseert EenVandaag de jaarlijkse publieksverkiezing voor de beste politicus van het jaar. In 2016 brengen 40.000 leden van het Opiniepanel hun stem uit. Geert Wilders wint dat jaar: hij staat, voor zíjn kiezers, voor hoop en verandering en een duidelijke visie op de toekomst. Klaver wordt tweede: hij krijgt stemmen omdat hij ook, hoewel op geheel andere wijze, staat voor verandering en visie. 
 • Zwarte Piet
  EenVandaag doet inmiddels een aantal jaren onderzoek naar het uiterlijk van Zwarte Piet: aanpassen of niet? In 2017 deden er 38.000 mensen mee. Een ruime meerderheid van hen wil nog altijd dat Zwarte Piet niet verandert, maar het draagvlak voor de traditionele Piet loopt terug. 
 • Politicus van het Jaar 2017
  In 2017 brengen maar liefst 44.000 mensen hun stem uit in de verkiezing van de Politicus van het Jaar. Een record. Thierry Baudet gaat er met de prijs vandoor: zijn partij kwam dat jaar met twee zetels in de Kamer en blijft vervolgens stijgen in de peilingen.

Spraakmakende onderzoeken 

 • Misbruik in de sport
  EenVandaag ondervroeg 15.000 mensen die in verenigingsverband sporten of gesport hebben over seksuele intimidatie in de sport. Niet eerder is er zo’n grootschalig onderzoek gedaan over dit onderwerp. Uit het onderzoek blijkt dat vier procent van de sporters ongewenst seksueel gedrag heeft meegemaakt. Tientallen slachtoffers vertellen voor het eerst.
 • Onderzoeken onder partijleden
  Door het grote aantal panelleden is EenVandaag in staat om unieke onderzoeken uit te voeren onder partijleden. Zo peilde EenVandaag bijvoorbeeld GroenLinks-leden over de missie in Uruzgan en VVD- en CDA-leden over samenwerking met de PVV. In 2012 ondervroeg EenVandaag PvdA-leden over de lijsttrekkersverkiezing. De uitslag van dat onderzoek kwam exact overeen met de uitslag van de verkiezing.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.