Een praatje maken of een wandelingetje buiten. Veel verpleeghuisbewoners missen persoonlijk contact en aandacht. Dat is de uitkomst van een onderzoek van EenVandaag in samenwerking met ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeghuizen, onder 530 bewoners van verpleeghuizen door heel Nederland. 

Staatssecretaris Van Rijn heeft voor de komende jaren meer dan 100 miljoen euro per jaar vrijgemaakt om het leven in verpleeghuizen aangenamer te maken. EenVandaag wilde van de verpleeghuisbewoners zelf weten hoe zij vinden dat dit geld het beste besteed kan worden. Samen met naasten, vrijwilligers of leden van de cliëntenraad hebben zij het onderzoek ingevuld.

Uit het onderzoek blijkt dat acht op de tien deelnemers over het algemeen tevreden zijn over hun verpleeghuis. Gemiddeld geven ze hun huis een 7,3 als rapportcijfer. Die tevredenheid betekent echter niet dat hun leven altijd aangenaam is. Veel bewoners missen persoonlijk contact. 

Tijd voor een praatje of wandeling

Het is duidelijk waar volgens de bewoners in geïnvesteerd moet worden: de hoeveelheid personeel. De deelnemers zeggen massaal dat er verbeteringen nodig zijn op het gebied van aandacht en tijd. Ze missen vooral de mogelijkheid om af en toe een praatje te maken. Een deelnemer schrijft: “Ik zie dat de verpleging onder enorme tijdsdruk staat en dat kan ik hen niet kwalijk nemen. Maar ik zit daardoor vaak alleen en voel me soms eenzaam. Ik hoef geen uitstapjes, maar u heeft geen idee hoe graag ik af en toe een simpel praatje wil maken met iemand." 

Veel mensen missen ook de mogelijkheid om een wandelingetje maken of even buiten te zitten. Sommige deelnemers schrijven dat ze slechts enkele keren per jaar naar buiten kunnen, omdat er te weinig begeleiding is. Ook geven verpleeghuisbewoners in het onderzoek aan dat ze te lang moeten wachten als ze even naar het toilet moeten.

Daarnaast wordt het eten als verbeterpunt genoemd. Sommige verpleeghuisbewoners vinden het eten in hun huis niet lekker omdat het zoutloos is, of zouden vaker willen eten wat ze vroeger aten: “We eten vaak rijst of pasta. Ik snap dat het makkelijk is, maar ik ben dat niet gewend. Ik zou zo graag vaker aardappels met jus eten, gewoon zoals vroeger.” 

Geen eigen bijdrage

De grootste groep deelnemers is niet bereid om zelf een financiële bijdrage te leveren om hun leven in het verpleeghuis aangenamer te maken. Zij vinden het verpleeghuis al duur genoeg en betalen soms al extra voor activiteiten. Een deel heeft geen geld voor een extra bijdrage. Er is ook een groep die niet weet of ze kunnen bijbetalen, bijvoorbeeld omdat anderen hun geld beheren. Ongeveer een derde van de deelnemers is wel bereid om zelf extra geld uit te geven. De hoogte van de bijdrage varieert van een euro per activiteit tot 25 euro per maand.

Over het onderzoek

Het onderzoek onder verpleeghuisbewoners is uitgevoerd door EenVandaag, in samenwerking met ActiZ, de brancheorganisatie van verpleeghuizen. Er deden 531 verpleeghuisbewoners aan mee van allerlei leeftijden en uit het hele land. Er hebben geen bewoners met dementie aan meegedaan. Het onderzoek vond plaats tussen 12 februari en 28 april 2016. Verpleeghuisbewoners konden het onderzoek zelf, of met hulp van een naaste, vrijwilliger, of lid van de cliëntenraad invullen. Ongeveer 30 procent van de onderzoeken is online ingevuld, 70 procent van de onderzoeken is op een papieren vragenlijst ingevuld en opgestuurd naar EenVandaag. Het onderzoek bestond uit een kwantitatief en een kwalitatief deel. Lees hier een greep uit de reacties die EenVandaag ontving.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.