radio LIVE tv LIVE
meer NPO start

Veelgestelde vragen

Welke vraag heb je?

Het Opiniepanel is het online onderzoekspanel van het programma EenVandaag. Je kunt je mening geven over actuele onderwerpen, zoals de coronacrisis, het kabinet, de gezondheidszorg, het klimaat, racisme en hoe je denkt over Nederland. De uitslagen brengen we in de tv- en radio-uitzendingen van EenVandaag, via onze website en onze socials. De uitkomsten bereiken niet alleen meer dan een miljoen mensen, maar ook beleidsmakers en politici. Klik hier voor meer informatie over het Opiniepanel.

Iedereen vanaf 16 jaar kan lid worden van het EenVandaag Opiniepanel. Je kunt je hier aanmelden. Eerst stellen we je een paar basisvragen. Die gebruiken wij om onze onderzoeken representatiever te maken. Hierna krijg je, na een bevestigingsmail, vanzelf ons nieuwe onderzoek in je mailbox. We gaan vertrouwelijk met je gegevens om.

Als de bevestigingsmail van je lidmaatschap niet in je inbox zit, check dan je spam-inbox of je ongewenste mail. Om te voorkomen dat mails (vaker) in je spam-inbox terechtkomen, is het goed om in je mailprogramma in te stellen dat ons mailadres, [email protected], altijd wordt doorgelaten. Kijk voor uitleg hierover bij de veelgestelde vraag: 'Hoe voorkom ik dat de mails in mijn spam-inbox terechtkomen?'

Als de bevestigingsmail ook niet in je spam-inbox zit, kun je het beste een mail sturen naar: opiniepanel[at]eenvandaag[dot]nl 

Je ontvangt gemiddeld één keer per week een onderzoek in je mailbox. Uiteraard kun je ervoor kiezen alleen mee te doen aan de peilingen die je interessant vindt.

Het Opiniepanel telt ruim 70.000 leden, afkomstig uit alle delen van de bevolking en gespreid over het hele land. De uitslagen van onze onderzoeken zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen. 

Wat jouw rechten zijn en hoe we zorgvuldig met jouw gegevens omgaan, kun je lezen in ons Privacy Statement.

Ja, dat kan zeker! Je kunt ons volgen via Instagram en Twitter. Daarnaast delen we als eerste de uitslagen via WhatsApp en hebben we speciaal voor onze panelleden een Facebookgroep.

Je kunt je profielgegevens, zoals je mailadres, wijzigen door onderaan een mail van ons te klikken op: 'Klik hier om je profielgegevens aan te passen'. Vergeet niet om, nadat je de gewijzigde gegevens hebt ingevuld, op 'afronden' te klikken. Het kan vervolgens maximaal 24 uur duren voordat de wijzigingen zijn doorgevoerd.

Is je mailadres (al) buiten gebruik? Meld je dan opnieuw aan als panellid met je nieuwe mailadres. 

Om je af te melden bij het Opiniepanel, klik je onderaan onze mails op 'klik hier om je uit te schrijven en geen e-mails meer te ontvangen'. Volg vervolgens de instructies op het scherm. Als je deze handelingen hebt voltooid, word je verwijderd uit het EenVandaag Opiniepanel en zal je geen onderzoeken meer van ons ontvangen.

Ontvang je onze onderzoeken niet (meer)? Dan is het verstandig om na te gaan of onze mails in je spam-inbox of ongewenste mail terechtkomen. Als dat het geval is, is het goed om in je mailprogramma in te stellen dat ons mailadres, email[at]mijnopiniepanel.eenvandaag[dot]nl, altijd wordt doorgelaten. Lees er bij de volgende veelgestelde vraag 'Hoe voorkom ik dat de mails in mijn spam-inbox terechtkomen?' meer over. 

Als de mails niet in je spam-inbox zitten, kun je het beste een mailtje sturen naar: opiniepanel[at]eenvandaag[dot]nl

Als onze mails meerdere keren in je spam-inbox of map met ongewenste mails terechtkomen, word je als panellid automatisch op niet-actief gezet en ontvang je geen onderzoeken meer. Dat willen we natuurlijk voorkomen. Dit kan door in je mailprogramma in te stellen dat ons mailadres, email[at]mijnopiniepanel.eenvandaag[dot]nl, altijd wordt doorgelaten. 

We leggen op deze pagina met veelgestelde vragen per mailsysteem uit hoe je dat doet. Gebruik je een ander mailsysteem en wil je daarbij ook voorkomen dat onze mails in je spam-inbox terechtkomen? Google dan naar 'whitelisten + je mailingssysteem + uitleg/instructions'. 

 1. Ga op je pc naar gmail.com en log in
 2. Ga naar 'instellingen'/'Settings', dat doe je door op het tandwieltje rechtsboven te klikken
 3. Klik op 'Alle instellingen bekijken/'See all settings'
 4. Klik daarna bovenaan op het tabje: 'Filters en geblokkeerde adressen'/'Filters and Blocked Addresses' 
 5. Druk op 'Nieuw filter maken'/'Create a new filter', dit staat vrij onderaan in het blauw
 6. Vul bij 'Van'/'From' ons mailadres in: [email protected]
 7. Klik daarna op 'Filter maken'/'Create filter'
 8. Vink het vakje 'Nooit naar Spam zenden'/'Never send it to Spam' aan
 9. Klik om op te slaan op 'Filter maken'/'Create filter'
 1. Ga op je pc naar outlook.com en log in
 2. Ga naar 'Instellingen'/'Settings', dat doe je door op het tandwieltje rechtsbovenin te klikken
 3. Klik vervolgens op 'Alle Outlook-instellingen weergeven'/'View all outlook settings', dat staat onderaan het menu in het blauw
 4. Klik daarna op 'Ongewenste mail'/'Junk mail' in de tweede kolom 
 5. Klik op 'Veilige afzenders en domeinen'/'Safe senders and domains'
 6. Druk op '+ toevoegen'/'+add'
 7. Vul ons mailadres in: email[at]mijnopiniepanel.eenvandaag[dot]nl en klik vervolgens op enter
 8. Klik tot slot op 'Opslaan'/'Save'
 1. Log op je pc in op je account
 2. Klik linksbovenin op 'Ongewenste mail'/'Junk'
 3. Selecteer 'Opties voor ongewenste e-mail'/'Junk e-mail options'
 4. Klik vervolgens op het tweede tabje 'Veilige afzenders'/'Safe Senders' 
 5. Klik op 'Toevoegen'/'Add' en typ ons mailadres in: email[at]mijnopiniepanel.eenvandaag[dot]nl 
 6. Klik vervolgens op 'Ok' en dan onderaan op 'Toepassen'/'Apply' en dan 'Ok'
 1. Log op je pc in op je account via mail.yahoo.com
 2. Ga naar 'Instellingen'/'Settings' door op het tandwieltje rechtsbovenin te klikken
 3. Klik onderaan op 'Meer instellingen'/'More settings'
 4. Klik links in het menu op 'Filters'
 5. Druk op 'Nieuwe filters toevoegen'/'Add new filters'
 6. Noteer bij 'Filternaam'/'Filter name': Opiniepanel
 7. Open onder 'Van'/'From' het menu achter 'Een filtercriterium selecteren'/'Select a filter criterion' door op het driehoekje te klikken en selecteer vervolgens 'Bevat'/'Contains'
 8. Noteer bij 'Typ een waarde voor het filter'/'Type a filter value' ons mailadres: [email protected]
 9. Scroll naar 'Kies een map om naartoe te verplaatsen'/'Choose a folder to move to'
 10.  Klik vervolgens op het driehoekje achter 'Map selecteren'/'Select folder' en selecteer 'Postvak IN'/'Inbox'
 11. Klik om de handelingen op te slaan op 'Opslaan'/'Save'

De kans is groot dat we je antwoorden op ons onderzoek wel hebben ontvangen als je op het eindscherm van ons onderzoek komt en klikt op 'Afronden'. Mocht je twijfelen, dan kun je nogmaals op de link in onze uitnodigingsmail klikken. Als er dan staat 'De antwoorden voor deze studie zijn al ontvangen. Bedankt' betekent het dat je de enquête inderdaad hebt voltooid en de antwoorden bij ons binnen zijn. Maar als je vragen op je beeldscherm te zien krijgt, heb je het onderzoek nog niet afgerond en kun je de peiling afmaken.

We krijgen per onderzoek vele duizenden reacties van panelleden die hun antwoord toelichten in een tekstvenster. Het is voor ons onmogelijk om op al die duizenden reacties een antwoord te sturen. Maar ze zijn erg belangrijk voor ons. Door de toelichtingen van deelnemers kunnen we zien waarom mensen iets vinden, niet alleen hoeveel mensen iets vinden. Sommige reacties worden gepresenteerd in onze tv- of radio-uitzending, of geciteerd op internet. Ook benaderen we sommige panelleden die hun mailadres en/of telefoonnummer hebben achtergelaten voor een interview. 

Als deelnemer krijg je geen beloning. Het Opiniepanel is van EenVandaag en daarmee onderdeel van de Publieke Omroep. Wij zijn gebonden aan strenge voorwaarden met betrekking tot het belonen van deelnemers. Maar het grote bereik en de impact van onze onderzoeken maakt het waardevol om mee te doen. Door jouw deelname telt niet alleen de mening van de meerderheid, maar ook die van de minderheid. Zie ook de veelgestelde vraag: 'Wat is het EenVandaag Opiniepanel?'.

Onze onderzoeken bestaan vaak uit zo'n twintig vragen. Het is niet mogelijk om de uitslag van iedere vraag te bespreken op radio of televisie, daar is simpelweg te weinig tijd voor. Wel kun je de meeste resultaten terugvinden in de rapportages onderaan onze webartikelen.

Kijk onderaan onze e-mails voor instructies en check alle veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij of wil je graag iets kwijt aan de panelredactie? Stuur dan een e-mail naar opiniepanel[at]eenvandaag[dot]nl