HILVERSUM – PvdA-leden hebben het liefst Diederik Samsom als nieuwe PvdA-leider. Dit blijkt uit een peiling van EenVandaag onder 1000 leden van de Partij van de Arbeid. Samsom krijgt een meerderheid (54 procent) van de stemmen. Hij wordt op enige afstand gevolgd door Ronald Plasterk (31 procent). Nebahat Albayrak staat derde met 9 procent.

De andere twee kandidaten, Martijn van Dam en Lutz Jacobi, krijgen slechts een paar procent van de stemmen. De peiling onder PvdA-leden is op dezelfde wijze gehouden als de ‘echte’ PvdA-ledenraadpleging: de stemmers moesten de vijf kandidaten in volgorde van voorkeur plaatsen.

Brede steun voor Samsom

Samsom scoort over de hele linie beter dan Plasterk. Ook bij PvdA-leden die een andere kandidaat op de eerste plaats zetten, is Samsom het vaakst de tweede keus. Dit kan de doorslag geven in de echte verkiezing van volgende week, want als geen van de kandidaten een meerderheid haalt bij de eerste keus gaan er ook stemmen van de tweede keus meetellen.

Opgewassen tegen Wilders

Samsom is favoriet omdat hij goed is in het debat en een duidelijke visie en koers neerzet. Ook denken veel leden dat hij het beste is opgewassen tegen Geert Wilders. De leden die op Plasterk stemmen kiezen hem omdat hij zijn standpunten goed verwoordt, betrouwbaar is en omdat hij een ‘goede premier’ zou zijn.

Naar links

Samsom zegt vanavond in EenVandaag dat hij na verkiezingen graag samen met de SP in een coalitie zou zitten. Dat valt goed bij zijn achterban: 61 procent wil dat de PvdA een linksere koers gaat varen. Dat kan zeker met de SP, maar nog meer leden willen een intensievere samenwerking met GroenLinks.

De PvdA-ledenraadpleging wordt geopend op woensdag 7 maart. Alle leden ontvangen een stembiljet waarmee zij via internet of per post kunnen stemmen.