Het draagvlak voor Zwarte Piet loopt terug. Dat blijkt uit een peiling van EenVandaag onder ruim 38.000 mensen. In 2013 wilde 89 procent de traditionele Zwarte Piet behouden. Dit percentage is inmiddels gezakt: 68 procent wil nu geen verandering aan Zwarte Piet. Van een kwart (26%) mogen er wel aanpassingen worden gedaan.

Opiniepeiler Gijs Rademaker: 'Je kunt duidelijk spreken van een trend. In de afgelopen vijf jaar is het draagvlak voor de traditionele Zwarte Piet afgebrokkeld met 20 procent.

Begrip voor demonstraties

Driekwart van de deelnemers (74%) heeft er begrip voor dat demonstranten tegen Zwarte Piet afgelopen weekend tegengehouden werden op de snelweg. Ondervraagden vragen zich af of de demonstratie wel vreedzaam zou zijn geweest. Daarnaast vinden ze een demonstratie tijdens een kinderfeest niet passen. Zoals iemand zegt: 'Deze zogenaamde vreedzame demonstratie loopt altijd uit de hand. Deze verhitte discussie voer je niet met kinderen erbij'. Ondanks dit begrip vinden veel mensen het wel terecht dat het OM naar vervolging kijkt, omdat ze nu eenmaal de wet hebben overtreden. 

Discussie voorbij?

De NTR introduceerde dit jaar naast zwarte Piet ook een roetveegpiet en een witte Piet. Er is veel verdeeldheid onder de ondervraagden of met deze drie verschijningsvormen van Piet de discussie nu voorbij is: 41 procent stelt van wel, 51 procent van niet. Vooral de witte Piet roept weerstand op. Veel mensen stellen dat de vergelijking 'wit' en 'zwart' juist de nadruk legt op huidskleur, terwijl ze daar nu juist vanaf willen. Ook zien ze de herkenbaarheid van mensen als een probleem. 

Aan het onderzoek deden een paar honderd Nederlanders mee van Antilliaanse of Surinaamse afkomst. Onder deze groep is veel meer steun voor aanpassing van de traditionele Zwarte Piet. Wel zeggen de meeste van deze deelnemers dat de aanpassingen ook niet te ver moeten gaan. Zo zegt iemand: 'Het gezicht moet onherkenbaar blijven'

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Meer over deze peiling is te vinden op de website van EenVandaag. 

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 38.255 eden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 19 tot en met 22 november 2017.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.
Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.
De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Rapportage onderzoek Zwarte Piet:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.