Een kleine meerderheid (56%) van de mensen vindt de donorwet een geschikt onderwerp voor een referendum. Dat blijkt uit eerder gehouden onderzoek (april 2018) onder ruim 25.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Voorstanders zijn vooral te vinden bij oppositiepartijen als de PVV (79%), 50Plus (62%) en SP (61%). Maar ook de achterban van de christelijke coalitiepartijen - CDA (53%) en ChristenUnie (52%) - lijkt het een referendabel thema. 

Hoewel de Tweede Kamer heeft besloten het raadgevend referendum af te schaffen, komt een volksstemming over de donorwet dichterbij. Volgens Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, is het 'ondenkbaar' dat de Eerste Kamer de afschaffing van het raadgevend referendum voor 14 juni heeft behandeld. Op die dag moeten de initiatiefnemers 300.000 handtekeningen van Nederlanders hebben verzameld. 

Donorwet is eenvoudig voor te leggen en gaat iedereen aan

Veel mensen vinden de donorwet bij uitstek een kwestie waar veel Nederlanders een mening over hebben. Het staat veel dichter bij mensen dan de onderwerpen waar de vorige referenda over werden gehouden, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV) en het Oekraine-verdrag. Een deelnemer daarover: “Dit gaat ieder persoonlijk aan en hier kan naar ieders overtuiging over gestemd worden. De donorwet is daarmee veel geschikter dan de WIV en het Oekraïne-verdrag.” 

Kijk & lees ook

Trein gemist

Anderen benadrukken de eenvoud van de vraag die voorgelegd kan worden. "Deze kwestie is makkelijk met 'ja of nee' te beantwoorden, hierom lijkt het mij een goed referendum onderwerp.” Tot slot wegen mensen de verdeeldheid bij de stemming over de Donorwet in de Tweede Kamer mee in hun oordeel. Een panellid: "De wet is in de Tweede Kamer aangenomen omdat een Kamerlid de trein had gemist. Alleen een referendum kan uitsluitsel geven hoe het volk erover denkt. Het gaat tenslotte over de beschikking over ons eigen lichaam”. 

37 procent vindt de donorwet geen geschikt thema. Veel van deze mensen zijn bang dat het gevoelige onderwerp van de wet ten prooi valt aan politieke spelletjes. 

over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 25.524 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 9 tot en met 19 april 2018.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit gemiddeld 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.