Tweederde (68 procent) van de GroenLinks-stemmers wil dat de partij geen steun meer geeft aan de politietrainingsmissie in Kunduz. Ook een meerderheid van de leden van de partij is deze mening toegedaan. Volgens driekwart van de achterban (72 procent) is het eigenlijk een militaire missie, en daar staan ze niet achter. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 2250 kiezers van GroenLinks, waaronder ruim 400 leden van de partij.

Meerderheid GroenLinks leden voor stoppen missie

Op het GroenLinks congres van aanstaande zaterdag vragen verschillende afdelingen om het stopzetten van de steun aan de missie Kunduz. Volgens het onderzoek kunnen zij rekenen op bijval van de leden van de partij: een meerderheid van 58 procent van de ondervraagde GroenLinks-leden wil de steun aan de missie intrekken. Volgens 29 procent is dat niet aan de orde.

Kiezers lopen weg

Bij de kiezers zit de kwestie Kunduz een jaar nadat de partij ermee instemde nog steeds hoog. Voor één op de drie stemmers is de steun van GroenLinks aan Kunduz een reden om niet meer op de partij te stemmen. Vooral de SP is een populair alternatief.

Partij is niet Groen en niet Links

Volgens het grootste deel van de GroenLinks-stemmers (63 procent) gaat het niet goed met de partij. Dat ligt in de eerste plaats aan de steun voor Kunduz, maar er is meer waar de achterban ontevreden over is. Tweederde (64 procent) vindt dat de partij zich onvoldoende profileert als ‘groene’, duurzame partij. Ook zou de partij niet links genoeg zijn: ze laat veel te weinig haar sociale gezicht zien. De ondervraagden zien Jolande Sap als de verpersoonlijking van het Kunduz beleid en vinden haar te onzichtbaar als leider.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 2250 GroenLinks-stemmers uit het EenVandaag Opiniepanel mee. Zij stemden bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op GroenLinks. Onder hen bevinden zich ruim 400 leden van GroenLinks. Het onderzoek vond plaats van 6 tot en met 9 februari 2012. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. De deelnemers beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.