Morgenavond wordt de ramadan afgesloten met het traditionele Eid al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest. En hoewel het sámenkomen een belangrijk onderdeel is van deze maand van bezinning was dat dit jaar opnieuw niet echt mogelijk.

Voor jongeren is de combinatie van ramadan en corona misschien wel extra ingewikkeld. Met hulp van jongerenwerkers was er toch plek voor de jongeren.

Ambulant in de wijk

Chakir El Allachi, ambulant jongerenwerker bij Versawelzijn, brengt veel tijd door in de wijken van Hilversum om met jongeren in gesprek te gaan. "We merken in onze gesprekken met jongeren dat ze moeite hebben met de coronamaatregelen. Ze hebben ook vragen over hoe dat gaat met Eid al-Fitr. Ook hun ouders hebben vragen over moskeeënbezoeken en bijeenkomsten", zegt hij.

"We geven tips en informeren hen, zodat we met de hele gemeenschap ervoor kunnen zorgen dat de cijfers omlaag gaan. Mensen waarderen dat heel erg", zegt Chakir.

Bezighouden

Sinds een paar jaar wordt er in de gemeente veel geïnvesteerd in preventief werk, dat gebeurde naar aanleiding van eerder ervaren jeugdoverlast. "Naast de rondes die we door de wijk lopen, hebben we ook ingezet op online en offline sport- en spelactiviteiten."

Door de coronamaatregelen en doordat onder meer sportscholen nog dicht zijn, merkt de jongerenwerker dat de behoefte aan activiteiten groot is onder jongeren. "Zo organiseren we bijvoorbeeld af en toe een online Playstationtoernooi, wat natuurlijk coronaproof is, aangezien iedereen thuis zit. Maar ook buiten proberen we ze te laten voetballen. Jongeren onder de 17 jaar hoeven geen afstand te houden, waardoor er voor hen iets meer mogelijk is." Het werk van de jongerenwerkers lijkt een positief effect te hebben. Volgens Chakir waren er dit jaar weinig tot geen incidenten in de wijk.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Spiegel

Ook voor kwetsbare jongeren is er aandacht. "We bieden ook 1 op 1 begeleiding en coaching en houden ze een spiegel voor", zegt Chakir. De jongerenwerkers weten de jeugd te bereiken op een laagdrempelige manier.

"We weten wat er leeft onder jongeren en waar ze naartoe gaan. Bij de moskee of hotspots voor jongeren. En daar kunnen we het hebben over wat hen dagelijks bezig houdt."

Lees ook

Boa's

"We zoeken jongeren actief op straat op. Waar de jongeren zijn, daar zijn wij ook. Of dat nou social media of een parkeerplaats of voetbalkooi is. Natuurlijk doen boa's hun werk en moeten zij optreden waar nodig, maar wij zijn er voordat de boa er is en proberen overlast en dus boetes te voorkomen", zegt Chakir.

Hoewel BOA's ook preventief in gesprek gaan, is het werk van de jongerenwerkers iets anders. "Wij kennen de jongeren en hun leven, we weten wat er speelt. De manier van benaderen is vaak ook anders, we hebben een connectie met hen."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.