Waar ziekenhuizen zorg kunnen afschalen, is dat voor verpleeghuizen onmogelijk. Ze kampen met tekorten. Volgens Mireille de Wee, bestuurder bij ouderenzorgorganisatie Mijzo, is het een goed idee om waar mogelijk familie te laten bijspringen.

De Wee noemt het een 'enorme puzzel' om in deze tijd de roosters rond te krijgen. Veel mensen zitten in quarantaine, zijn ziek of wachten op de uitslag van een test. "Daarbij speelt ook de onzekerheid nog mee: hoe lang dit nog gaat duren, hoe lang ons personeel dit nog moet volhouden. Dat is extra zwaar."

Belangrijk voor welzijn

Daarom pleit De Wee ervoor om familieleden als vrijwilligers in te schakelen voor niet zorggerelateerde taken. De Wee: "Voor veel activiteiten is geen medische opleiding nodig. Denk aan koken, een bed opmaken, een wandelingetje maken. Maar vooral de gezelschapstaken, die erg belangrijk zijn voor het welzijn van onze bewoners. Als we alleen al meer mensen hebben om een praatje met ze te maken, zal dat erg schelen."

Een van de vrijwilligers die al meehelpt is Onno Donker. Hij helpt zijn schoonzus die met dementie in het verpleeghuis Buurstede 17 in Oosterhout woont. Om de dag bezoekt hij haar om haar eten te geven en gezelschap te houden. Sinds de uitbraak van het coronavirus helpt hij soms ook andere bewoners.

Lees ook

Donker: 'Ik meld me aan en hoor dan van de vrijwilligerscoördinator wat ik op dat moment kan doen. Vaak is dat een praatje, of een korte wandeling. Mensen moeten door corona nu meer op hun kamer zitten." Binnen het verpleeghuis heeft iedereen een vergevorderde vorm van dementie. "Het is niet altijd goed te zeggen wat ze voelen, maar ik denk door de bank genomen dat ze wat meer aanspraak op deze manier prettig vinden."

De vrijwilliger noemt de oproep voor hulp van familieleden broodnodig. "Ik zie hoe hard ze hier werken en dat door corona het aantal uitvallers toeneemt. We kunnen als familie genoeg doen om ze te ontzien, zodat zij de handjes aan het bed kunnen zijn."

Huidige zorgmodel onhoudbaar

De Wee ziet deze coronacrisis met nijpende tekorten (in de verpleeghuizen van Mijzo is de uitval gemiddeld 10 procent) als een voorproefje op wat we de komende jaren in de ouderenzorg kunnen verwachten. Door de snel toenemende vergrijzing, is ons huidige zorgmodel onhoudbaar.

"We zullen toegaan naar een mix van professionele en niet professionele hulp in onze verpleeghuizen. De rol van familieleden zal steeds belangrijker worden", voorspelt De Wee. "De verpleging zoals we die nu kennen, zal er over een aantal jaar echt niet meer zijn. Vrijwiligers geven dan juist de kans om dit mooie vak op een goede manier te kunnen blijven uitoefenen."

Familie vangt uitval in ouderenzorg op

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.