We blijven deze zomer massaal thuis of vieren vakantie in eigen land. Veel thuisblijvers vinden het in coronatijd een stuk veiliger om dichtbij huis te blijven (36 procent). Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 29.000 mensen.

De helft (48 procent) is niet van plan deze zomer op vakantie te gaan. Thuisblijvers zijn minder bang voor besmetting, omdat ze de regels en risico's beter kennen. Een derde van de ondervraagden (33 procent) gaat wél op zomervakantie: een op de vijf heeft zelfs al geboekt (22 procent) en 11 procent is van plan te gaan. Vooral mensen tussen de 35 en 55 jaar, gezinnen met kinderen en werkenden popelen om eropuit te trekken na maandenlang voornamelijk thuiszitten.

Lees ook

Nederland favoriete vakantieland

Bij de vakantiegangers is Nederland favoriet: 42 procent is van plan in eigen land te blijven. "Dit voelt toch veiliger. Dichter bij huis, we spreken de taal en geen moeite met thuiskomen als er een tweede golf komt", zegt een deelnemer aan het onderzoek.

Het kabinet versoepelde vorige week het reisadvies voor twaalf Europese landen. Een op de vijf (20 procent) gaat naar zo'n land waarvan de risico's vergelijkbaar zouden zijn met die in Nederland. Mensen die hier naartoe gaan, maken zich over het algemeen weinig zorgen over een nieuwe corona-uitbraak (9 procent). Van deze landen lijkt Duitsland het meest in trek: 9 procent wil hier in de zomer naartoe. Ook naar het zwaar getroffen Italië kunnen we op vakantie volgens dit reisadvies, als we goed op de risico's letten. 4 procent zegt dit land te gaan bezoeken.

Omboeken naar een vakantie dichterbij, helemaal niet meer gaan of toch het vliegtuig in. Panelleden vertellen hoe ze deze zomer op vakantie gaan en welke keuzes en afwegingen ze hebben gemaakt.

Boeken ondanks onduidelijk reisadvies

Voor veel landen in Europa wordt pas na 15 juni besloten of Nederlandse toeristen daar welkom zijn, zoals Frankrijk, Spanje, Griekenland en Oostenrijk. Een kwart (26 procent) van de vakantiegangers is al voordat er een positief advies is gegeven van plan om naar deze populaire bestemmingen toe te gaan. Eén op de tien (9 procent) kiest voor Frankrijk, daarna volgen Griekenland (7 procent), Spanje (6 procent) en Oostenrijk (4 procent).

Ik ga al 24 jaar naar Spanje op vakantie en zie geen reden zie daar nu vanaf te wijken.

Veel mensen doen dit uit gewoonte of ze zien geen reden hun eerder gemaakte plannen te wijzigen: "Daar hadden we al voor gekozen en die keuze blijft. Na een jaar hard werken hebben wij vakantie nodig. Als wij naar Frankrijk kunnen, dan gaan wij naar Frankrijk."

Kaart: naar deze landen kun je deze zomer (niet) op vakantie

Eén op de vijf stapt in het vliegtuig

In coronatijd is de auto veruit het populairste vervoermiddel. Driekwart (72 procent) gebruikt de auto om naar zijn vakantiebestemming te rijden. Dat is een stuk meer dan voor de coronacrisis uitbrak: toen was de helft (51 procent) dit van plan.

Veel mensen zien het vliegtuig toch als een risico op besmetting. Voor de coronacrisis was nog vier van de tien vakantiegangers van plan te vliegen (39 procent). In de huidige vakantieplannen is dat gedaald naar 20 procent. Het gaat dan vooral om zonvakanties naar Zuid-Europese landen als Griekenland, Portugal en Spanje.

Lees ook

Verdeeldheid over buitenlandse toeristen in Nederland

Nu wij weer wat gemakkelijker naar het buitenland kunnen reizen, mogen er ook toeristen naar Nederland komen. Dit roept gemengde gevoelens op: 45 procent vindt het een goede zaak. Ze gunnen het iedereen om lekker vakantie te vieren en hopen dat de economie, en vooral de toeristische sector, hiervan kan profiteren.

Maar 37 procent is er niet blij mee en 18 procent twijfelt. Zij maken zich vooral zorgen (55 procent) dat mensen uit landen waar ze minder strikt zijn het virus meenemen naar Nederland. "Als contactonderzoek in Nederland al haast onmogelijk is, dan is het helemaal onmogelijk om heel Europa in kaart te brengen. Ik persoonlijk vind het risico van een buitenlandse vakantie nog te groot", legt een deelnemer uit.

Lees ook

Presentatie onderzoek vakantieplannen in coronatijd
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 5 tot 9 juni 2020. Aan het onderzoek deden 29 266 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.