Met Hemelvaart en Pinksteren zagen we ze al: afgeladen stranden, drukke trekpleisters en volle natuurgebieden. Hoe moet dat als iedereen in eigen land op vakantie gaat? De oplossing: spreiden, spreiden en nog meer spreiden.

Deze zomer zullen veel mensen kiezen voor een vakantie in eigen land. In de provincies wordt daarom hard gewerkt die Nederlandse toeristen vooral naar hún regio te trekken. Want van de buitenlandse toeristen moeten we het niet hebben dit jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) berekende dat er 12 miljoen minder buitenlandse toeristen naar ons land komen, een daling van 60 procent.

Vakantie in eigen land

In de campagnes wordt gefocust op de ruimte van de provincies, zoals in een reclame voor de provincie Drenthe. Het advies blijft: vermijd drukke plekken, dus een provincie met veel ruimte lijkt ideaal. Maar wat doe je als alle vakantiegangers massaal naar de hunebedden gaan?

Commercial voor een vakantie in Drenthe

In Gelderland hebben ze daar wat op gevonden: een tool die aangeeft hoe druk het is bij Gelderse hotspots als de Veluwe, Posbank en Paleis Het Loo. De ticketverkoop gaat online en in tijdslots. Bij binnenkomst wordt het bezoekersaantal geturfd. Wordt het te druk, dan geeft de tool, te zien via een website, dat aan met een kleur.

Te druk? Hier kun je ook heen

En wanneer het te druk is, laat deze tool alternatieve activiteiten zien. "Op die manier proberen we te voorkomen dat de toeristen op hetzelfde moment naar de bezienswaardigheid komen", zegt de woordvoerder van Toerismebureau Veluwe Arnhem Nijmegen.

Zij hopen dat hun systeem landelijk wordt overgenomen, zodat alle provincies de toeristen goed kunnen spreiden. Volgens de woordvoerder is er al interesse van andere provincies voor de tool. Ook de ministeriële crisiscommissie heeft er wel oren naar, net als Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij juicht het initiatief toe, vooral omdat het een regionale tool is, laat zijn woordvoerder weten. De drie Gelderse regio's (Gelderland Noord, Midden en -Zuid) steunen dit initiatief. Bruls vindt het nog te vroeg om het systeem nu al landelijk door te voeren. Daarvoor moet eerst meer bekend zijn over de systematiek en de kosten.

Lees ook

#hiermoetjezijn

Het NBTC is inmiddels de campagne #hiermoetjezijn gestart. Hierin willen ze toeristen verleiden naar de 'onontdekte pareltjes' van de provincies te gaan. Daarmee zou de toeristenstroom gespreid worden en zouden de bekende trekpleisters minder toeristen kunnen verwachten.

Een van deze onontdekte pareltjes is Ootmarsum. Jos Bosch uit Ootmarsum vindt haar woonplaats sowieso een parel die door meer mensen moet worden bezocht. "Een pittoresk kunstenaarsdorp met oude vakwerkhuizen, een eigen openluchtmuseum en heel veel mooie natuur rondom. Ideaal in deze coronatijd."

Vakantie in Ootmarsum

Als voorzitter van de ondernemersvereniging kreeg ze steun van lokale ondernemers om de Twentse plaats te promoten door een commercial op landelijke televisie. "Ootmarsum is zo mooi en nu is het moment om onze plaats te promoten. Mensen zitten thuis, maken plannen voor de vakantie en vakantie in het buitenland zit er waarschijnlijk niet in", zegt Bosch.

Lees ook

Maar complimenten voor de commercial kreeg ze niet veel. "Ik kreeg vaak te horen: waarom doe je dit nu? Straks komen er veel toeristen onze kant op en wordt het veel te druk. Inwoners waren bang voor een corona-uitbraak." De commercial heeft inmiddels wel gewerkt, want het toeristenaantal is gestegen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.