Een vakantie naar Spanje, Frankrijk of Italië zit er voor velen niet in dit jaar. Vanwege de coronacrisis vieren we massaal in eigen land vakantie. Zo maak je dat tot een succes volgens vier doorgewinterde Nederland-vakantiegangers.

Eliane Roest gaat al jaren op vakantie in eigen land, samen met haar vriend en dochter. "We wonen in het drukke Amsterdam en wilden er in de weekenden vaker op uit. We hebben nu de missie om één keer per jaar alle provincies te bezoeken. En dat gaat heel goed."

Lees ook

'Zuid-Limburg is net Toscane'

Nederland heeft haar hart gestolen als vakantieland. En volgens Eliane kan ons land ook juist heel erg als het buitenland aanvoelen. "Mensen zeggen: ik mis Italië. Maar je zou voor de gein eens naar Zuid-Limburg moeten gaan, want daar is het net Toscane. Of naar de noordelijke provincies: daar komen mensen uit het buitenland zelfs speciaal voor naar Nederland."

Veel mensen reizen naar het buitenland om nieuwe dingen te ontdekken, maar ook dát kan in Nederland. "Kennen wij alle lokale producten van Nederland? Boeren maken eigen honing, eigen jam. En we hebben zo'n rijke restaurantcultuur. Er zijn zoveel streekgerechten te ontdekken. Dan steun je meteen de lokale horeca."

Nieuwe initiatieven

Door de restricties rondom het coronavirus steken nieuwe vakantie-initiatieven in eigen land de kop op. Zo gaat Eliane zelf dit jaar naar een geïmproviseerde camping op het festivalterrein van Down the Rabbit Hole. "Er komen campers en foodtrucks. Er is een meer om te zwemmen en er komt wat leuks voor de kinderen. Alles op afstand. Het echte 'roadtrip-gevoel'."

Eliane deelt haar Nederlandse vakantieavonturen op haar blog en sociale media. "Ik krijg best vaak reacties van: 'wat leuk, ik heb nog nooit nagedacht om dit te doen'. Dus ik hoop dat mensen nu, al is het noodgewongen door corona, Nederland meer als vakantieland gaan omarmen. En dat we volgend jaar weer lekker in Nederland op vakantie gaan."

Ideale bestemming met kinderen

Ook Marleen Elbers gaat sinds jaar en dag met haar gezin op vakantie in eigen land. "Dat is eigenlijk begonnen toen ik met mijn man het Pieterpad liep", vertelt ze. "We ontdekten toen hoé mooi Nederland is." Weekendjes weg, vakanties en vriendenweekenden: alles wordt in eigen land georganiseerd.

Zeker nu ze kinderen heeft, vindt Marleen Nederland de ideale bestemming. "Waarom zou je in vredesnaam naar het buitenland gaan? Zeker als de kinderen jong zijn, kom je amper de camping af. Wij vinden het heerlijk, blote voeten in het gras, stoeltje voor de tent en niks doen, is voor ons al vakantie."

Vakantie in achtertuin

Het gezin gaat vaak kamperen, en ook hun dochters van 12 en 14 vinden dat nog steeds heerlijk. "In Nederland ben je zo flexibel. Wordt het mooi weer? Dan trekken we naar Zeeland. Wordt het minder? Dan gaan we naar een omgeving waar meer te doen is."

Volgens Marleen kan vakantie in eigen land zélfs in de eigen tuin zijn. "We zetten soms de tent in de tuin op of we slapen met mijn dochter in de hangmat. We hebben vorige week heerlijk een paar nachten onder de sterrenhemel geslapen."

Wandelpaden

Selfa Verlaat en haar gezin hebben een originele tip voor vakantie in eigen land: zij lopen lange afstandswandelingen in etappes. Van het Pieterpad tot het Trekvogelpad, ze doorkruisen heel Nederland. Ook hun kinderen van 7 en 9 lopen al vanaf jonge leeftijd mee. "Zij vinden het heel leuk, want zij zoeken iedere keer de markeringen, als een soort speurtocht."

"We doen onderweg van alles. Soms huren we een huis of hotel, staan we op de camping of kamperen we in het bos. Om die plek heen ontdekken we ook weer allerlei restaurants en dorpjes in de buurt." Ook zomervakanties, Kerst en oud en nieuw brengt het gezin door in Nederland.

Lees ook

Het hoeft niet altijd verder

"We kijken er echt een beetje overheen in Nederland. Door coronatijd zijn alle externe prikkels van 'het kan verder, gaver, of toffer' weg. We kijken meer dichtbij. Doordat je in een kleine bubbel zit, zie je meer van je omgeving", zegt Selfa.

Plekken in Nederland die ze écht kan aanraden? "Ik vond het Lauwersmeer in Groningen geweldig. Of de Veluwe. Daar zijn in de bronsttijd edelherten, je weet niet wat je ziet. Ook ben ik gek op de kust. Als ik vrienden uit het buitenland te logeren heb, ga ik altijd met ze naar de kust. Bijvoorbeeld bij Schoorl of Bergen."

30 jaar naar dezelfde camping

En dat vakantie in Nederland helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, bewijst de gepensioneerde wiskundeleraar Piet Klijs. Hij gaat al 30 jaar naar dezelfde camping in Renesse en heeft zich daar nog geen dag verveeld.

"Ik heb veel vrienden en kennissen op de camping. We staan op een veldje met vijf caravans en eten of barbecuen vaak samen", vertelt Piet. Ook is hij een enorme liefhebber van het strand, dat hij in zijn woonplaats Breda niet heeft.

'Alles staat klaar'

"Zeeland is mijn tweede huis. Als ik Zeeland binnenrijd, vind ik het al een genot. Alles heeft zijn charme, maar we blijven naar Zeeland gaan."

Een ander voordeel van al 30 jaar naar dezelfde camping gaan, is het gemak. "Alles staat klaar. Ik hoef niets meer te doen, alleen mijn tas uit te pakken en dan kan ik op de fiets stappen, richting het strand", vertelt Piet.

Piet Klijs op vakantie in Renesse
Bron: Piet Klijs
Piet Klijs (rechts) en zijn kampeergenoten.

Uitlegvideo: 6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.