Deze zomer kun je, ondanks de coronacrisis, toch op vakantie naar een ander land. Maar wel op eigen risico, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Zorg dat je goed voorbereid bent, ga niet op de bonnefooi."

Woensdag werd bekend dat vanaf 15 juni het reisadvies van sommige landen van oranje naar geel gaat. Dat betekent dat reizen zonder noodzaak naar het buitenland vanaf dan weer kan. Maar, op reis gaan in coronatijd is niet zonder risico's.

'Ga niet op de bonnefooi'

Veel mensen vertalen de boodschap naar 'mogen' en 'niet mogen', maar een reisadvies is een advies, zegt Williemien Veldman van Buitenlandse Zaken. "Daarmee doen we ook een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Dat ze zelf de inschatting maken of ze op vakantie willen naar het buitenland in deze onzekere coronatijden."

Het ministerie adviseert om niet naar een land te gaan zonder je erin verdiept te hebben. Dat begint met het lezen van een reisadvies, maar het is ook belangrijk om te onderzoeken wat de maatregelen zijn in het land waar je naartoe wilt. "Denk na over het vervoer, ga er niet zomaar vanuit dat je bijvoorbeeld de trein kunt nemen van het vliegveld naar het hotel, want in sommige landen kan dat niet. Ga niet op de bonnefooi."

'U heeft nog een x-aantal dagen om te vertrekken'

Veldman benadrukt dat het een goed idee is om je op reis te registreren bij de ambassade. "Wanneer er dan ineens iets verandert in een land, stuurt de ambassade je een sms. Dan krijg je dus een bericht met bijvoorbeeld: 'Dit land gaat in lockdown, u heeft nog x-aantal dagen om te vertrekken'."

"Daarnaast is het belangrijk dat je het nieuws volgt, en als je dan het gevoel hebt dat het bergafwaarts gaat en je geen risico wil lopen, vertrek je. Dat hoort allemaal bij die goed voorbereide vakantie: ontwikkelingen in de gaten houden, en zelf de afweging maken."

Houd de situatie bij vanuit meerdere bronnen

Voor een goed geïnformeerde voorbereiding zijn verschillende Nederlandse websites opgericht, zoals de website nederlandwereldwijd.nl en de ANWB Reiswijzer. Maar check ook de berichtgeving van de overheid van het vakantieland zelf, zegt Veldman. "Begin dit jaar zagen we dat veel mensen door het verhoogde risico werden overvallen, laat dat niet gebeuren."

Volgens het ministerie is het om meerdere redenen belangrijk dat mensen zichzelf verdiepen in wat er allemaal mogelijk is in het vakantieland. "Stel dat je een echte culturele vakantie wil, en je komt aan in dat land en alle musea zijn gesloten. Dan had je dat liever van tevoren willen weten, toch?"

Lees ook

Je gezond verstand gebruiken

Ook de ANWB vindt het verstandig om van tevoren na te denken over hoe je je vakantie indeelt, eenmaal op de bestemming. "Een auto of fiets huren zou gewoon moeten kunnen. Voordat je hem meeneemt zou ik het stuur en de versnellingspook wel even afnemen. Als je dan met je eigen gezin bent, dan kan dat gewoon", zegt Marcus van Tol van de ANWB.

"Ik denk bijvoorbeeld niet dat het verstandig is om naar een heel druk muziekfestival te gaan, dat is gewoon je gezond verstand gebruiken. En als je meegaat met een boot die een dag weg is, check dan van tevoren hoe de situatie is. Of je genoeg afstand kunt houden, hoe je terugkomt. Dat hoort ook bij de voorbereiding."

Voorbereidingen van een 'modern, coronaproof mens'

De voorbereiding van de zomervakantie van 2020 heeft zo flink wat extra voorbereidingen vergeleken met andere jaren. "Check ook bij je reisverzekering wat er nu allemaal wel en niet vergoed wordt. Ook dat hoort bij die voorbereiding", zegt Van Tol.

Ook de inhoud van de weekendtas of koffer ziet er anders uit dan gewoonlijk. "Mondkapjes bij je hebben is toch wel een beetje de norm aan het worden nu. Desinfectiegel voor je handen en dingen die je aanraakt, en desinfectiedoekjes. Een modern, coronaproof mens neemt dat zeker mee."

Respect voor de maatregelen van de bestemming

In de persconferentie van afgelopen woensdag werd ook vermeld dat gestrande reizigers niet meer teruggehaald worden door de Nederlandse overheid. "Wat Rutte zei ging specifiek over de repatriëringsacties, dat gaan we niet meer doen", zegt Willemien Veldman van Buitenlandse Zaken. "Maar als je vast komt te zitten kunnen we natuurlijk wel waar dat kan bemiddelen of helpen, bijvoorbeeld om op een commerciële vlucht te komen."

"Maar het moet ook duidelijk zijn dat als een land besluit de grenzen te sluiten of een gebied of hotel in quarantaine te zetten, dat wij daar dan als Nederlandse overheid niet zomaar een stokje voor kunnen steken. Wij kunnen dan niet tegen de autoriteiten zeggen: 'Dat is een Nederlander, voor hem gelden die maatregelen niet'. Er zijn daar maatregelen, daar heb je je aan te houden."

Niemand laten stikken

Maar als er een noodsituatie is, kun je de hulp van Buitenlandse Zaken natuurlijk wel inschakelen. "Als een medicijnvoorraad opraakt bijvoorbeeld. Dus we laten niemand stikken, blijf vooral bellen. Maar een tijdje vastzitten in een hotel of in een land, dat zijn geen dingen waar wij heel veel verandering in kunnen brengen", zegt Veldman.

Dit gegeven moeten mensen volgens het ministerie dus wel meenemen in hun beslissing om wel of niet naar het buitenland af te reizen deze zomer. "Als je besluit om met de auto naar één van onze buurlanden te gaan is de kans dat je vast komt te zitten toch wat kleiner, want dan ben je niet afhankelijk van de luchtvaart."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.