Een virus kan niet discrimineren, maar sommige groepen in de samenleving worden harder getroffen dan anderen. Zo moeten vrouwen in deze crisis relatief meer arbeidsuren inleveren dan mannen, althans, dat beweert SER-voorzitter Mariette Hamer. Klopt dit?

Vrouwen zijn volgens haar in de coronacrisis minder gaan werken dan dat mannen dat zijn gaan doen door de crisis. "We zien als eerste weer de gewerkte uren van vrouwen teruglopen", zei Hamer in de talkshow M.

Sectoren waar vrouwen werken harder geraakt door coronacrisis

"Vrouwen hebben inderdaad een grotere daling in de uren gehad", zegt Egbert Jongen van het Centraal Planbureau. Uit zijn onderzoek blijkt dat vrouwen 16 procent minder uren zijn gaan werken, tegenover 11 procent voor mannen.

De grote vraag die dan rijst is: hoe kan dat? De onderzoeker kan op basis van zijn onderzoek een verklaring hiervoor geven. Juist de sectoren waar veel vrouwen werken werden hard geraakt tijdens de coronacrisis. Dat geldt bijvoorbeeld voor de retailsector, met de winkels die een hele tijd gesloten waren. Maar ook de horeca: zo moesten ook restaurants en cafés lang de deuren dichthouden.

Lees ook

Vrouwen delven het onderspit

Ook hoogleraar Tanja van der Lippe van de Universiteit Utrecht, herkent de bevindingen. "We zien wereldwijd nu de eerste surveys terugkomen en die laten overal hetzelfde beeld zien: dat die genderongelijkheid aan het toenemen is."

Zij noemt nog een tweede verklaring voor de trend: "We zien dat vrouwen meer zijn gaan zorgen. Dat doen ze sowieso al meer dan mannen, maar dat zijn ze in de crisis nog meer gaan doen". Het is een fenomeen dat Van der Lippe ook bij eerdere crises terugzag: "Juist in tijde van een crisis zien we dat vrouwen toch eerder het onderspit moeten delven. De bestaande, traditionele rolverdeling wordt versterkt."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.