Vanaf 15 juni is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar een aantal bestemmingen in Europa. Ook met het vliegtuig. Mondkapjes aan boord zijn verplicht, 1,5 meter afstand niet. Welke maatregelen worden getroffen en is het wel veilig om te vliegen?

Vliegtuigmaatschappijen starten hun vluchten langzaam weer op. Vliegtuigmaatschappijen vragen passagiers met klachten thuis te blijven, waarbij ze doen beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid. Als je hooikoorts, astma of een andere niet besmettelijke aandoeningen hebt, moet je een recente verklaring van de dokter kunnen overhandigen.

Lees ook

Geen afstand in de lucht

De anderhalvemeterregel geldt niet hoog in de lucht. "We gaan ons aan de grond wel aan de anderhalve meter afstand houden. Naar de luchthaven toe en op de luchthaven hanteren we deze afstand. Als je aan boord komt kun je dat niet meer doen. Vandaar dat wij de mondkapjes verplichten, zowel voor de bemanning als voor de passagiers. En aan boord hebben we die goede airconditioning lucht die droog en gefilterd wordt", vertelt Peter Smit, hoofd vliegdienst bij Transavia.

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert legt uit dat schone lucht aangetrokken wordt door de motor. "Schone lucht gaat van buiten het vliegtuig in. Op zulke grote hoogte is de lucht erg schoon, maar wel ijl en koud. Het gaat de motor in, de temperatuur gaat omhoog en een deel gaat het airconditioningsysteem in."

Lees ook

Helft van de lucht wordt gecirculeerd en gefilterd

Het verversen van de lucht aan boord is dus belangrijk om eventueel verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "We hebben een heel goed airconditioningsysteem. De lucht gaat verticaal van het plafond naar beneden. Via de rooster beneden wordt het aangezogen. Deze lucht gaat het filter in en komt dan van boven terug", aldus Smit.

De lucht in het vliegtuig wordt elke 3 minuten geheel ververst. Per circulatie wordt een deel verse lucht toegevoegd , terwijl een deel het vliegtuig verlaat. Ongeveer de helft van de lucht wordt gecirculeerd en gefilterd, door een zogenaamd HEPA-filtersysteem, ofwel High Efficiency Particles Air filter. Deze filters vangen hele kleine deeltjes op.

luchtverversing in het vliegtuig
Bron: AVROTROS

Extra maatregelen

Het dragen van een mondkapje is volgens Melkert belangrijk. "Je kan het blazertje boven je hoofd helemaal opendraaien, om meer verse lucht langs je gezicht te krijgen. Dan gaat de luchtstroom harder naar beneden toe en dan wordt de lucht eerder afgevoerd naar buiten of via de filters." Peter Smit adviseert passagiers hun handbagage in te checken. "Dat kan kosteloos. Zo hoeven er bij het uitstappen minder handelingen uitgevoerd te worden. Ook vragen we mensen per sectie, met een aantal rijen per keer, in en uit te stappen om drukte te voorkomen bij de deuren."

Zowel Melkert als Smit benoemen dat vliegen redelijk veilig is. "Ik denk dat als je alle maatregelen in ogenschouw neemt dat vliegen an sich gewoon veilig is. Maar het hangt niet alleen af van een goede ventilatie aan boord of het op doen van een mondkapje. Het is de hele keten. Die begint bij mensen thuis, als je op vakantie gaat en als je weer thuis komt", vertelt Melkert.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp,

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.