De helft (52 procent) van de jongeren van 16 tot en met 24 jaar vindt dat er onvoldoende wordt geluisterd naar hun generatie bij de aanpak van de coronacrisis. Ook vier op de tien (38 procent) jongeren tussen de 25 en 34 jaar voelen zich niet gehoord.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, in samenwerking met jongerenorganisaties 3FM, CJP, NJR, LSVb en JOB.

Geen goede startpositie

Volgens de jongeren nemen oudere generaties op dit moment de besluiten, terwijl zij straks opdraaien voor de rekening van de coronacrisis. Ze willen dat de politiek zich meer inzet voor de kwesties die ook al voor de uitbraak van het coronavirus speelden bij jongeren, studenten en starters.

Iemand schrijft: "De gevolgen van de coronamaatregelen komen bovenop de problemen waar onze generatie toch al mee te maken heeft: hoge studieschulden, ongewenste flexcontracten en een onmogelijke woningmarkt. Dat is geen goede startpositie als straks de economische klap komt."

'Wij willen ook een stem'

Twee weken geleden riep premier Mark Rutte tijdens een persconferentie jeugd tot 18 jaar op om met ideeën te komen in de aanpak van de coronacrisis. Hoewel jongeren tot 35 jaar zich niet altijd gehoord voelen, vinden zeven op de tien (71 procent) het wel belangrijk dat Rutte jeugd tot 18 jaar mee laat denken.

"Jongeren hebben de toekomst. Wat er nu beslist wordt, heeft invloed op hun verdere leven", zegt een deelnemer. Ze voegt eraan toe: "Maar ik dacht dat ik als 21-jarige student ook nog onder jongeren zou vallen. Wij willen namelijk ook een stem."

Lees ook

Moeilijker haalbaar voor generatie

Bijna de helft van de ondervraagde jongeren (47 procent) denkt dat ze het moeilijker hebben dan voorgaande generaties. Ze schrijven dat het vooral komt door prestatiedruk, oplopende studieschulden, de onzekere positie op de arbeids- en woningmarkt en het klimaatvraagstuk.

Hoewel ze in veel welvaart zijn opgegroeid, merken jongeren dat ze er op dit moment anders voor staan dan hun vader en moeder op die leeftijd: "Als ik kijk naar mijn ouders, dan konden ze vroeger op één salaris een huis kopen waarvan de hypotheek nu bijna is afbetaald. Verder was een vast contract en vervroegd pensioen mogelijk. Die dingen zijn voor ons veel moeilijker haalbaar."

Lees ook

Tijdelijke contracten

Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat onder andere jongeren met een flexcontract de dupe zijn van de huidige onzekere tijd. Een op de vijf (19 procent) werkenden in het onderzoek maakt zich zorgen over het behouden van zijn of haar baan vanwege de coronacrisis.

Ze werken vooral in sectoren die het momenteel lastig hebben of hebben een tijdelijk aanstelling. Een jongere: "Mijn contract loopt nog tot aan januari volgend jaar. Ik werk als designer. Als de crisis diep gaat zijn, zie ik echt wel kans dat ze niet gaan verlengen."

Studievertraging

Bij studenten zit de zorg vooral in vertraging en de bijkomende kosten. 38 procent denkt studievertraging op te zullen lopen. Dat komt vooral omdat stages, praktijkvakken, buitenlandprojecten of tentamens niet door konden gaan: "Ik kon mijn eindstage op de middelbare school niet afmaken. Nu moet ik langer studeren, wat weer extra geld en tijd kost."

Ook schrijven sommigen dat ze door de coronacrisis minder goed in hun vel zitten, wat invloed heeft op hun studietempo. Driekwart (76 procent) van de studenten zou graag zien dat het kabinet iedereen die studievertraging oploopt vanwege de coronacrisis financieel tegemoetkomt.

Joyce Boverhuis presenteert de resultaten van het onderzoek.
info

Over dit onderzoek

3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, stuurt circa eens per maand een vragenlijst aan leden tussen de 16 en 34 jaar. Aan dit onderzoek (pdf), gehouden van 27 mei tot en met 4 juni 2020, deden 2337 deelnemers mee. De resultaten zijn na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, stemgedrag en spreiding over het land.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.