Mbo's, hbo's en universiteiten moeten vanaf 1 februari weer open voor fysiek onderwijs, stelt D66-Kamerlid Jan Paternotte voor. Met maatregelen als mondkapjes en spatschermen moet het dan voor studenten veilig genoeg zijn om hoorcolleges te volgen.

Het Tweede Kamerlid stelt dat er weer 'perspectief' moet zijn voor studenten: "Je ziet nu dat studenten bijna de hele dag thuiszitten. De dagelijkse routine is van het bed naar het bureau, en weer terug. Een zesde van de studenten heeft zelfs behoefte aan professionele psychische hulp. Op deze manier is het niet vol te houden."

Besmettingen

Tot nu toe speelt het merendeel van het onderwijs aan hbo's en universiteiten zich online af. Daar heeft de kwaliteit van het onderwijs onder te lijden. Daarnaast raken steeds meer studenten in isolement en is eenzaamheid een groeiend probleem. Uit onderzoek van de Radboud-universiteit bleek eerder al, dat 17 procent van de studenten behoefte heeft aan psychische hulp.

Dit terwijl Paternotte op basis van buitenlands onderzoek constateert dat er "nauwelijks coronabesmettingen zijn te herleiden tot een les in een lokaal of een collegezaal." De besmettingen onder studenten zouden voornamelijk op feestjes thuis gebeuren.

Lees ook

Stappenplan

Het Tweede Kamerlid pleit in dit plan daarom voor een stapsgewijze opening van mbo's, hbo's en universiteiten, vanaf 1 februari. "We willen in februari 50 procent meer capaciteit, met maatregelen als mondkapjes en spatschermen waar nodig."

Als er dan in de loop van de winter en het voorjaar steeds meer mensen gevaccineerd zijn, is het volgens Paternotte ook steeds veiliger om de lessen op school geleidelijk op te schroeven. "Dat zou kunnen betekenen dat je in april weer praktijkonderwijs kunt aanbieden en in de zomer weer grote hoorcolleges."

Jan Paternotte (D66) denkt dat het fysieke onderwijs op mbo's, hbo's en universiteiten geleidelijk weer opgebouwd kan worden.

'Kabinet, kijk naar het buitenland!'

Paternotte vindt dat het kabinet meer moet durven: "Het kabinet denkt op de korte termijn. En natuurlijk snap ik dat we op de besmettingscijfers moeten letten. Maar het is belangrijk om perspectief te bieden."

En dat kan, volgens hem. "Gebruik nou de mogelijkheden die we hebben. Kijk wat er in het buitenland gebeurt. Dat gebeurt nu veel te weinig. Daar zie je dat er meer studenten worden toegelaten, met extra veiligheidsmaatregelen, en dat is wat we nodig hebben."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.