Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken meldt dat duizenden Nederlandse vakantiegangers vastzitten in het buitenland. Vorige week ging het om ongeveer 200.000 mensen. Vera zou vandaag met haar gezin terugvliegen naar huis, maar strandde in Melbourne.

3 maanden geleden, toen het coronavirus Nederland nog lang niet had bereikt, vertrok Vera van Santvoort met haar gezin op een reis naar Australië. Waar zij verbleven was tot voor kort van de coronacrisis zo goed als niets te merken.

"Natuurlijk lazen we die berichten wel, over dat ze in Nederland binnen moesten blijven. Maar het voelde toch een beetje als een 'ver van mijn bed-show' voor ons, want wij zaten gewoon op de camping en lekker in het zwembad waar helemaal niets van de crisis te merken was." Hier kwam abrupt verandering in toen een paar dagen geleden hun vlucht voor de terugreis naar Nederland werd geannuleerd.

Gestrand op het vliegveld

"We zouden eigenlijk 26 maart naar huis gaan", vertelt Vera. "Die reis is gecanceld, maar we kregen een andere mogelijkheid. Eigenlijk zouden we dus vandaag naar huis zijn vertrokken." Vanaf Cairns, gelegen in het noordoosten van Queensland, zou Vera met haar vrouw en twee kinderen naar Melbourne vliegen. Daar zouden ze een vliegtuig naar Singapore nemen, om zo naar Amsterdam terug te keren.

Op het vliegveld aangekomen kregen ze alleen een boarding pass voor de reis naar Melbourne, daar zouden ze een nieuwe boarding pass moeten halen voor de vlucht naar Amsterdam. "Toen begonnen we ons wel zorgen te maken", vertelt Vera. Die zorgen bleken terecht, want aangekomen in Melbourne wordt omgeroepen dat het luchtruim van Singapore gesloten is. Vera en haar gezin zaten vast op het vliegveld.

Lees ook

'Dit gaat niet meer lukken'

"Eerst blijf je dan toch hopen dat het nog wel goedkomt", vertelt Vera. "We werden doorgestuurd naar een balie waar je je ticket kon omboeken, maar daar stonden honderden mensen. We hebben zo'n 1,5 uur staan wachten, toen stonden we nog steeds op dezelfde plek in de rij. Op een gegeven moment dringt het dan tot je door: dit gaat niet meer lukken."

"Boosheid, verdriet en frustratie zijn de gevoelens die dan door je heen gaan", vertelt Vera. "Jonge meisjes die in hun eentje aan het backpacken zijn lopen huilend over het vliegveld, een jongen was heel boos aan het telefoneren. Ik heb zelf ook heel hard staan huilen."

Duizenden Nederlandse vakantiegangers vast in het buitenland

Vera belde met het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar vond ook daar geen oplossing. "'Registreer via de app waar je bent', was het enige dat ze me nu konden aanraden." Minister Stef Blok heeft laten weten dat er duizenden Nederlandse vakantiegangers vastzitten in het buitenland. Vorige week waren dit er ongeveer 200.000, een actuele schatting is niet gemaakt. Het ministerie probeert de gestrande reizigers zo snel mogelijk terug naar Nederland te krijgen.

De situatie van het gezin van Vera werpt extra moeilijkheden op om thuis te komen. "Omdat Australië zo ver weg is, moet je altijd een tussenstop doen. Je moet dus ook nog overleggen met het land van de tussenstop, zorgen dat er getankt kan worden zonder dat passagiers het vliegtuig uitgaan", legt Vera uit. "Dat maakt de situatie nog veel ingewikkelder."

Lees ook

'Is het virus ook bij Sinterklaas?'

"Op zo'n vliegveld met al die mensen om je heen voel je je absoluut hulpeloos. En onze dochters van 2 en 4 jaar begrepen het natuurlijk ook niet", zegt Vera. "We hebben het onze dochter van 4 jaar nu wel zo goed mogelijk uitgelegd, dat de hele wereld last heeft van dit virus, en zij begrijpt nu wel wat er aan de hand is. 'Is het virus ook bij Sinterklaas?', vroeg ze. 'Ja', zeg je dan, 'Sinterklaas moet ook binnen blijven nu.'"

Vera hoopt dat KLM ze snel komt halen, maar blijft realistisch. "Ik heb er niet heel veel vertrouwen in dat ik hier over 3 dagen weg kan zijn", zegt ze. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) geeft ook geen definitieve duidelijkheid over hoe snel deze situatie opgelost kan worden. "Het kan nog wel weken duren", verklaren zij.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.