Geld uitgeven is lastig als bijna alles dicht of niet mogelijk is. In 2020 werd dan ook veel meer gespaard dan in de jaren daarvoor. Maar waar gaat dat spaargeld na de coronacrisis als eerste naartoe? Jullie zijn overduidelijk: vakantie.

In 2020 werd maar liefst 42 miljard euro bijgeschreven op onze spaar- en betaalrekeningen, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Sinds 2000 spaarden we volgens DNB niet zo veel. Er komt een moment waarop dat geld weer kan gaan rollen. We vroegen waar jullie na corona als eerste veel geld aan uit willen geven.

Het gevoel van vrijheid terug

Uit de honderden reacties bleek de overgrote meerderheid het helemaal eens: jullie willen op vakantie, en snel. Om eerdere reisplannen in te halen of je gewoon weer even 'vrij' te voelen. Barbara de Vos en haar man Hans hebben al een wereldreis van 5 maanden op een cruiseschip gepland. "Het is duur, maar we zijn rond de 70, ons huis is afbetaald en je weet nooit hoe lang zoiets nog kan. Dus de cruise is geboekt en tot de start in december hebben we als tegenhanger van corona tenminste de voorpret!"

Ton de Gier vertelt hoe hij nu al overloopt van de vakantie-ideeën: "Na de crisis ga ik verre reizen maken. Ik wil het noorderlicht zien, de wilde dieren in Zuid-Afrika, de Rocky Mountains in Amerika, het Rode Plein in Moskou, in China de Chinese Muur... Ik hoop dat het het begin is van het terugkrijgen van het gevoel van vrijheid."

Hans en Barbara de Vos
Bron: Privé-archief
Barbara en Hans de Vos op een van hun eerdere reizen: in december willen ze de wereld over op een cruiseschip

Eindelijk weer geliefden zien

Het opzoeken van geliefden is voor veel van jullie een belangrijke reden om te gaan reizen. Door de coronacrisis worden familie en vrienden in het buitenland enorm gemist. Zo wil Loes Schobben maar wat graag naar Canada om haar peettante weer te zien: "Voor corona zagen we elkaar twee keer per jaar. In maart kwam ze altijd naar hier en ik ging rond augustus, september naar haar. Nu heb ik haar voor het laatst gezien in september 2019. Vorig jaar is ze 90 geworden, dus de tijd raakt op."

Lees ook

Voor anderen ligt het reisdoel veel dichter bij huis. Heleen Michielsen (73) uit Breda is al blij als ze weer naar Den Haag toe kan. "Ik geef het eerste geld uit aan een reisje met de trein naar mijn hartsvriendin Sjaan. Vanaf ons vierde jaar zijn we al vriendinnen en ik mis haar enorm. Ik kijk er zo naar uit om een weekend bij haar te zijn. In gedachten zie ik al hoe ik haar vastpak en knuffels geef."

Collectief vermoeid

Dat we massaal uitkijken naar vakantie is niet zo gek. Uit onderzoek onder het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat we collectief last hebben van vermoeidheid. Voor veel mensen is na een jaar corona de rek eruit: we zijn moe van het volhouden van beperkingen en het gebrek aan sociale contacten. Afleiding en nieuwe indrukken kunnen we goed gebruiken.

De meeste ondervraagden (41 procent) zeggen dan ook het meeste naar vakantie of een reis uit te kijken, kort gevolgd door afspreken met vrienden of familie en uit eten gaan in een restaurant. Uit onze oproep blijkt dat jullie daar ook graag geld aan uit willen geven.

Studieschuld of een nieuw huis

Toch staat een vakantie niet bij iedereen bovenaan de agenda. Andrey Sinekopov kon het geld dat hij overhield op een andere manier goed gebruiken: hij betaalde een groot deel van zijn studieschuld af. "Ik verwacht nu zelfs dat ik dat aan het einde van dit jaar helemaal gedaan heb. In 2019 ben ik begonnen met het aflossen van 30.000 euro, en dat is nu dus bijna klaar."

Gilles de Graaf uit Alkmaar hoopt zijn 'coronageld' in te zetten voor het kopen van een huis. Eerder lukte het niet om daar genoeg voor te sparen. "Wij wonen nu scheef en het is lastig om voldoende eigen geld bij elkaar te krijgen. Deze kans gebruiken we om nu door te sparen, zodat we toch een goed deel eigen geld hebben voor het kopen van een huis." Voor mensen die hun droomhuis al hebben komt het extra spaargeld ook goed van pas: een verbouwing als eerste grote uitgave zagen we ook vaak voorbij komen.

Voor sommigen is het simpel

Voor lang niet iedereen zijn de wensen zo groot als een lange reis, een nieuw huis of een verbouwing. Ook met 'kleinere' aankopen zijn veel van jullie tevreden. Een nieuwe auto, een vouwwagen, zonnepanelen of elektrische fietsen: het wordt allemaal genoemd.

En sommigen van jullie hebben na de crisis pas écht weinig nodig. Voor Hans Hannessen is wat hij met zijn geld gaat doen heel simpel: "Ik ga als het weer kan direct naar een terras, voor een koud biertje!"

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.