Drukte bij de bouwmarkt, rijen voor de milieustraat en overal in de wijk geboor en gezaag: in de coronaperiode leek klussen wel iedereens nieuwe hobby. Maar hoe is dat eigenlijk, verbouwen in coronatijd? Drie klussers vertellen over de verbouwperikelen.

Janneke de Boer (37) begon in de eerste lockdown met het verbouwen van haar huis en is inmiddels bijna klaar. Maandenlang zat ze in de rotzooi. "De was doe ik bij mijn moeder, en ik sta iedere avond het bed te stofzuigen. Het is hordelopen tussen alle spullen, de troep, de puinzakken en het gereedschap." Toch zou ze het zo nog een keer doen.

'Nu is het tijd om de verbouwing op te pakken'

Ze huurde haar huis al 10 jaar, toen ze het 2 jaar geleden kon kopen. Helaas bleek er flink wat mis. Het dak lekte, waardoor de zolder verbouwd moest worden. Dat was een flinke klus, maar aan het huis viel nog wel meer te doen. "Toen kwam corona en zeiden we: nu is het eigenlijk tijd om de hele verbouwing op te pakken."

Het balkon, de badkamer, de keuken, de gang en woonkamer moesten eraan geloven. Avond aan avond krabde Janneke de verf van de en-suite deuren, zodat de oorspronkelijke sierrandjes weer te zien waren. Ook kwam er een nieuw plafond, werden de muren gestuct en kreeg de keuken een metamorfose.

Zelf tegelen met YouTube

Veel heeft ze zelf gedaan in haar oude huis in Scheveningen. "In mijn studentenhuis had ik een keer een wc-vloer betegeld, dus ik dacht: dat kan ik wel. Ik heb nu mijn eigen keuken en badkamer betegeld. Met behulp van heel veel YouTube-filmpjes. Het is heel goed gelukt."

En omdat ze zoveel tijd had, kon het nu ook écht in een keer goed. "Ik heb veel lopen googelen en zo wist ik wat ik wilde hebben. De planken voor de keuken komen uit Duitsland, de ijzeren balken waarop ze hangen heb ik door een smid in Engeland laten maken."

Thuiswerken met de voeten op de zaagmachine

Janneke vindt verbouwen ontzettend leuk, maar ook wel lastig in coronatijd. "Zeker nu het winter is, want je kunt niet meer echt naar buiten. Normaal gesproken kom je van werk naar huis en denk je: oh lekker. Nu denk ik: oh ja. Waarom zijn we hier ook alweer aan begonnen?"

Gelukkig kan Janneke wel in haar praktijk werken, waar ze verder niemand ziet. "Ik had laatst wel een keer een webinar in de avond thuis. Als je dan ziet hoe ik erbij zat: mijn voeten zaten op de zaagmachine en naast me stonden allemaal dozen."

Geen vakantie? Dan maar verbouwen

Inmiddels is de klus bijna af en hebben ze vrijwel de hele coronaperiode flink verbouwd. "We hebben er in de weekend aan gewerkt en alle avonden. Wat moeten we straks doen als het af is?", grapt Janneke. "Mensen vragen wel eens: hoe kan je zo leven? Maar het is gewoon doen."

Ook Anita Goed (60) uit Almere nam samen met haar man hun woning flink onder handen in coronatijd. "We zouden eigenlijk drie keer op vakantie dit jaar, maar dat ging door corona allemaal niet door. Alles was geannuleerd dus we hadden geld over, toen besloten we het huis maar aan te pakken", vertelt ze.

'We vielen van het een in het ander'

Het begon met de keuken: door die te 'wrappen' met een nieuw jasje van folie zag die er heel anders uit. "We gingen van een witte keuken naar mat grijs. Maar toen moesten we ook kijken naar een nieuwe vloer, want die paste er niet meer bij. En ook de hal moest anders. Daarna zijn we ook nog maar gaan behangen. Zo vielen we van het een in het ander. Het hele huis stond op z'n kop."

Anita en haar man hebben veel zelf kunnen doen, met de hulp van haar zwager, die kwam helpen met het leggen van de vloer. "Tijdens de verbouwing regende het wel, dus het zag er niet uit hier. De meubels stonden op karretjes of buiten onder een zeil. Ook stonden ze buiten de vloer te zagen."

Nieuwe vloer van internet

Die nieuwe vloer moest Anita op internet bestellen. "We wilden het maar niet opzoeken met de drukte, want we waren toch een beetje bang. Maar dit vond ik wel eng. Ik sneed dat pak open en dacht: ik hoop dat het wat is."

Anita werkt normaal gesproken als kledingverkoper in bejaardenhuizen, maar door corona is haar werk stil komen te liggen. "Ik ben dus echt veel thuis nu, dus ik vind het fijn dat mijn huis er weer leuk uitziet nu."

Vakantiehuisjes niet meer te krijgen

En dan heb je nog de verbouwing die wel een heel andere draai kreeg door de coronacrisis. Daan van der Pluym (50) begon 3 jaar geleden met het verbouwen van een deel van een veeschuur tot drie woonhuizen. Het project zat in de laatste fase, maar toen gooide corona roet in het eten.

"Donderdag was de oplevering van mijn oude appartement, zondag kwam de lockdown. Toen stond ik op straat. Het plan was om tijdelijk in een vakantiehuisje of hotel te verblijven, maar die waren niet meer te krijgen. Ook bij familie of vrienden logeren ging niet door het virus." Achteraf een goede stap, want Daan bleek ook nog eens corona te hebben.

Kamperen in je eigen huis

Toen zat er maar een ding op: ze moest verhuizen naar het huis dat nog lang niet af was. Samen met de andere stellen die er gingen wonen was het maandenlang 'kamperen eersteklas' "We waren niet aangesloten op gas, water en licht. We kregen een elektrogroep van de buren zodat ik op een gaspitje kon koken. Ook hebben we uiteindelijk maar een mobiele badkamer gehuurd." Door de corona duurde het lang voordat ze uiteindelijk alle aansluitingen kregen, omdat er in het begin niet zo makkelijk iemand langs kon komen.

Ook moest Daan gewoon thuiswerken in de halve bouwval. "Met een hele dikke jas en een noodpakket internet van de kpn. Soms reed ik naar de benzinepomp, omdat ze daar wifi hadden. Dan zat ik warm in mijn auto en kon ik even mail binnenhalen. We zijn soms ook maar hele stukken gaan rijden, want in een online overleg hoorde je bij mij alle bouwgeluiden op de achtergrond."

Vloer uit België kwam de grens niet over

De verbouwing zelf verliep ook niet altijd vlekkeloos. "De vloeren moesten uit België komen, maar de leverancier kon niet meer de grens over, want anders moest hij bij thuiskomst in quarantaine. Ook kwamen de bestelde ramen ineens niet meer."

Daarnaast stonden ze soms uren in de rij voor de milieustraat of de bouwmarkt. "En Verfwinkel.nl was gewoon helemaal geplunderd in het begin", vertelt Daan. Toch zou ze de verbouwing zo weer overdoen. "Het is veel avontuurlijker en je bent er veel meer bij betrokken. Corona heeft echt een extra dimensie aan de verbouwing gegeven."

Van thuiswerkplek, naar thuiswerk-kantoor

"Normaal ga je naar je werk en dan denk je: ik kijk in het weekend wel even bij mijn huis. Nu zat ik er echt middenin en word je gedwongen om er deelgenoot van te zijn. En er was ook niets anders te doen. Normaal kan je 's avonds nog wel lekker uit eten: nu gingen we gewoon nog maar een muurtje schilderen."

Ook besloot Daan dingen in de verbouwing anders te doen door corona. Bijvoorbeeld door het vele thuiswerken. "Ik heb mijn werkplek thuis nu twee keer zo groot gemaakt. Ik wilde een thuiswerkplek, maar ik heb nu een kantoor." De verbouwing is inmiddels bijna af. En dan? "Is er eindelijk weer tijd voor Netflix."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.