Niet iedereen waagde zich eraan deze zomer, maar deze leden van het Opiniepanel pakten toch hun spullen toen de grenzen opengingen. Hoe hun vakantie was in de coronacrisis? Rustig, leeg en vooral iets waar ze erg aan toe waren.

Christiaan (50) is op dit moment met zijn vrouw en kinderen op vakantie naar Curaçao. "We hadden afgelopen najaar al geboekt, ver voor corona. Het bleef heel lang spannend of we konden gaan, maar we hebben de moed niet opgegeven. Mijn zoon vroeg iedere dag: wat is de kans nu dat het doorgaat?"

Negatieve test

Curaçao is vanaf 1 juli open voor toeristen. Iedereen die op vakantie wil naar het land, moet een papierwinkel invullen én een negatieve coronatest laten zien voor vertrek. "Dat hebben we gedaan bij een particuliere organisatie, want het kon niet bij de GGD als je geen klachten hebt. Dat tikte wel aan. Ik ben een paar uur zoet geweest alles te regelen."

Christiaan en zijn gezin werden negatief getest en konden vertrekken. Ze hebben niet lang getwijfeld om in het vliegtuig te stappen. "Er zijn bepaalde situaties dat ik op mijn hoede ben, maar verder ben ik niet zo panisch. Er zijn op Curaçao naar mijn weten geen lokale besmettingen, ze hadden hier een strenge lockdown. En iedereen in het vliegtuig was negatief getest."

Feestje op het strand

Volgens Christiaan zijn er op het eiland wel maatregelen, maar merk je daar praktisch niets van. "Hier en daar hangt een bordje met 2 meter afstand, soms zie je wat plexiglas-schermen hangen bij kassa's. En wat lijnen op de vloer, daar trekt niemand zich wat van aan. Op het strand werd ook een feestje gegeven, waar mensen dicht op elkaar stonden."

"Het voelt hier als een coronavrij eiland. Als ik dan mensen op vakantie in Europa zie waar ze mondkapjes moeten dragen, ben ik blij dat ik hier zit. Het is hier vooral rustig. In Willemstad komen normaal cruiseschepen vol toeristen aan, die zijn er nu niet. Maar op de stranden is het wel best druk, we moesten nog zoeken voor een ligstoel."

Lees ook

Geen sterveling in Frankrijk

Panellid Hans Vaarkamp ging samen met zijn vrouw en dochter (21) op vakantie naar Frankrijk. "Het mondkapje is even wennen, maar verder was onze vakantie net zo relaxt als anders", vertelt hij. Het gezin trok met eigen auto van west naar oost en verbleef onderweg in vakantiehuisjes. "We hebben niet lang getwijfeld, want ik wist dat waar we naartoe zouden gaan rustiger zou zijn dan Nederland."

Toch miste Hans de voorpret van de vakantie, want het bleef lang onzeker of ze op vakantie konden gaan. Ook moest het gezin de trip met een week uitstellen. Eenmaal in Frankrijk was het vooral heel erg rustig. "We gingen naar een middeleeuws dorp waar je normaal gesproken omkomt in de toeristen, nu was er geen sterveling."

'Ze staken er de draak mee'

In Frankrijk moet je afstand houden en op veel plekken binnen een mondkapje dragen. "Het was wel opvallend dat ze in Normandië en de Dordogne veel strenger waren op de maatregelen dan bijvoorbeeld in de Bourgogne. Daar leek het eigenlijk of er niets aan de hand was. Terwijl het daar juist meer geheerst had. Het leek eerder alsof ze er daar de draak mee staken."

Ook kwam Hans in aanraking met een demonstratie tegen de coronamaatregelen. "Ze stonden lekker dicht op elkaar om te laten zien dat ze het er niet mee eens waren. Maar we hebben van een afstandje staan kijken en zijn op een terrasje gaan zitten. Er was niet echt iets aan de hand."

80 man in het vliegtuig naar Portugal

En hoe zit het dan in Portugal? Panellid Ronald Velgersdijk (52) ging samen met zijn vriendin in juni op vakantie naar het land. "We wilden in mei gaan, maar dat werd gecanceld. Zodra het mocht hebben we meteen weer geboekt. We hebben even gedacht: gaan we dit doen? Maar niet lang getwijfeld. We kennen de plek."

Ronald maakte een rondrit met de auto door de Alentejo en in de buurt van de Algarve. Ze gingen met het vliegtuig naar hun bestemming. "Het ging heel geleidelijk en gemoedelijk. Minder stress met instappen doordat alles in zones gaat. En er zat maar 80 man in het vliegtuig, dus het was helemaal niet druk."

Code oranje voor Lissabon

Tijdens hun vakantie ging het reisadvies voor Lissabon op oranje, en ze zouden vanaf dit vliegveld terug naar huis. "We hebben het nieuws gevolgd en wat mensen over de situatie uitgehoord. We moesten eigenlijk alleen de auto terugbrengen en het vliegtuig halen. Dus we hebben daar niet veel stress om gehad. Wij vinden onze weg altijd wel."

De vakantie is verder enorm goed bevallen. "Je moest binnen mondkapjes op en 2 meter afstand houden, en eigenlijk hield iedereen zich daar vrij goed aan. Voor mijn gevoel letten we er in Nederland minder op. Het is in Portugal bijna beter dan hier."

Lees ook