Iedereen dacht dat ze al gebakken zat: Sigrid Kaag was vooralsnog de enige die zich meldde voor het lijsttrekkersschap van D66. Maar nu meldt zich een tweede kandidaat: Ton Visser. Vooralsnog zijn zijn kansen gering.

Het is niet de eerste keer dat Oisterwijkse Ton Visser zich meldt als kandidaat voor het lijsttrekkersschap van D66. De oud-taxichauffeur heeft zich eerder in 2002 en in 2016 gemeld, maar had toen ook weinig kans van slagen.

Een breder D66

Waarom dan toch meedoen? "De belangrijkste reden is dat ik wil dat de partij breder wordt", geeft de kandidaat-lijsttrekker aan. "We zijn een beetje een elitaire partij. Zo kijken we ook naar politieke problemen. We moeten meer oog in oog staan met jan en alleman. Om dat te bereiken, moeten we de andere kant van de maatschappij onder ogen komen."

Luister hier naar het gesprek in de radiouitzending van EenVandaag

Kleine kans

"Ik denk niet dat ik ga winnen," geeft Ton Visser onmiddellijk toe. "Maar de keuze moet er alsnog zijn. Als ik het wel word, vult dat waarschijnlijk de voorpagina van de krant. De vraag is niet wie het wordt, maar met hoeveel Sigrid Kaag wint. Wordt het 60/40 of 90/10?"

Visser: "Op dit niveau van lijsttrekker moeten we ons opnieuw uitvinden. Ik kan in ieder geval Sigrid aan haar mouw trekken en laten zien hoe ik zou willen dat er vanuit de partij gehandeld wordt."

Timing

Volgens politiek verslaggever Marloes Lemsom komt de kandidaatstelling van Visser de partij best goed uit. "Van andere partijen krijgt D66 steeds het verwijt dat ze toch zo'n 'democratische' partij is, maar de lijsttrekker gewoon aanwijzen. 'Bekronen' als een soort 'koningin', in plaats van dat er een verkiezing is. Die kritiek kan de partij nu in ieder geval tegenspreken, want nu komt er een verkiezing."

De komende maanden gaan Kaag en Visser met elkaar in gesprek op online bijeenkomsten van D66. Alle partijleden kunnen tussen 20 augustus en 2 september stemmen op de kandidaat van hun voorkeur. Op 5 september wordt de winnaar bekend gemaakt.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.