Slechts een kwart van de Nederlanders heeft deze zomer vakantieplannen. De helft van deze groep gaat naar het buitenland. Ondanks lokale uitbraken her en der in Europa, pakken verreweg de meesten (82 procent) daarvan hun koffer in zonder zorgen.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 30.000 leden van het Opiniepanel, waarvan er ruim 5.200 plannen hebben om naar het buitenland op vakantie te gaan. Volgende week breekt, na Zuid- en Noord-Nederland, ook in Midden-Nederland de vakantietijd aan. Tijd om ergens anders even bij te komen van een bewogen eerste helft van het jaar.

Weinig mensen met vakantieplannen

Lang niet iedereen doet daar een poging toe. Slechts een kwart (28 procent) is nog van plan om eropuit te trekken de komende maanden. De helft (52 procent) gaat sowieso niet op vakantie. De rest weet het nog niet of is al op vakantie (geweest).

Van de mensen met vakantieplannen houdt de helft (47 procent) het dichtbij huis en gaat ontdekken wat Nederland te bieden heeft. De andere helft (50 procent) waagt het er, ondanks de risico's op een nieuwe zomerse coronauitbraak, op om naar het buitenland af te reizen. De meesten van hen (89 procent) blijven in Europa en kiezen voor altijd populaire bestemmingen als Frankrijk en Duitsland.

Onbezorgd over uitbraak

Ondervraagden met plannen voor een buitenlandse trip zijn opvallend onbekommerd over de risico's op een grote coronauitbraak aldaar. 15 procent maakt zich daar zich redelijk tot veel zorgen over een piek in besmettingen op hun vakantiebestemming. 82 procent maakt zich weinig tot geen zorgen.

Waar men naartoe reist, maakt nauwelijks verschil voor de zorgen over een uitbraak. Mensen die naar een van de buurlanden afreizen, vrezen in iets mindere mate voor een uitbraak (9 procent) dan reizigers die het verder weg zoeken (16 procent), maar dat verschil is verwaarloosbaar. Ook het grootste deel van de reizigers die naar Spanje of Portugal gaan (78 procent), is niet bevreesd over een grote uitbraak op hun bestemming. De afgelopen weken zijn in deze landen lokaal nieuwe uitbraken ontstaan, maar daar deinzen deze vakantiegangers niet voor terug.

Lees ook

'Met de auto snel weer thuis'

Veel meer vakantiegangers dan vorig jaar verkiezen de auto boven het vliegtuig. Bijna driekwart (72 procent) van de naar het buitenland reizende mensen is dat van plan, tegenover de helft (51 procent) die dat voor corona van plan was.

De auto geeft volgens deze groep een gevoel van controle, mocht het toch misgaan: "Ik zou met het vliegtuig gaan, maar ga nu naar dezelfde bestemming met de auto, zodat ik eerder terug kan als dat nodig is", aldus een ondervraagde. Een kwart (23 procent), veelal mensen die naar Zuid-Europa, de Balkanlanden of Turkije gaan, vliegt wel naar zijn bestemming.

Kortere vakantie

Ook kiezen veel mensen (69 procent) voor een relatief korte vakantie, van een paar dagen tot twee weken. En zeggen ze zelf, buitenlandreizigers gaan goed voorbereid op pad. "Ik maak me niet zoveel zorgen. Ik houd me aan de maatregelen, mondkapjes mee, afstand houden, handen wassen, desinfecterende gel in de tas, dan moet het wel goed gaan", aldus een panellid.

Ook al gebeurt dit soms met frisse tegenzin, de vakantie is het wel waard, zegt ook dit panellid: "Ik heb geen zin in verplichte mondkapjes, maar dat moet ik maar accepteren. Een koude, regenachtige vakantie in Nederland is erger."

Vakantie even ontspannen als vorig jaar

Ook vroegen we mensen die er al een vakantie in het buitenland op hebben zitten of daar nu zijn naar hun ervaringen. Was die even ontspannen als vorig jaar? 'Ja', zegt driekwart van hen (77 procent). Volgens deze groep was het rustiger dan andere jaren op hun vakantiebestemming. "Heerlijk om geen Aziatische en Amerikaanse toeristen tegen te komen. Het is net wat rustiger en meer ontspannen", zegt een ondervraagde.

En een ander geeft in het onderzoek tips mee voor mensen die nog op vakantie gaan: "Goed weten wat de regels zijn, dat is het allerbelangrijkste. Zorgen voor genoeg mondkapjes in geval van nood en uitkijken bij teveel drukte binnen."

17 procent van deze groep voelde zich toch wat opgelaten op hun bestemming. "Je kijkt meer uit en je kunt minder dingen spontaan doen. Het is allemaal wat minder onbevangen." Voor 6 procent was de vakantie juist meer ontspannen dan die van een jaar geleden.

Lees ook

info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van 13 tot en met 16 juli 2020. Aan het onderzoek deden 30.268 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, waarvan 5.217 plannen hebben om naar het buitenland af te reizen in juli, augustus of september. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 70.000 leden.