Een 'Spoetnikmoment' wordt het genoemd: in Rusland kan in oktober al de eerste mens een coronavaccin krijgen, zegt het land. In Nederland zal het niet zo'n vaart lopen. En de strijd van Rusland om 'de winst' is dan ook enorm.

Rusland zegt in oktober te kunnen vaccineren en wetenschappers die zich bezighouden met de ontwikkeling van het coronavaccin in de Verenigde Staten voelen de hete adem in hun nek. Ze vrezen voor politieke druk van het Witte Huis om ook in oktober met een vaccin te komen, schrijft de New York Times. Dus voor de verkiezingen in de Verenigde Staten. Maar in Nederland kunnen we het vaccin in ieder geval nog niet in oktober verwachten, vertelt microbioloog Marjolein Kikkert van het LUMC.

Russen niet transparant over details

Kikkert is zelf betrokken bij de ontwikkeling van een coronavaccin van farmaceut Janssen en verwacht dat het vaccin sterk lijkt op die van het Belgische en Britse. "Doordat het vehikel gelijk is aan die van Janssen en Oxford, is de basis van dit Russische vaccin goed, verwacht ik."

Maar echt zeker weten doet Kikkert het niet want de Russen zijn erg geheimzinnig als het gaat om hun vaccin, vertelt ze. "Juist de details, dat kan heel erg uitmaken hoe effectief dat vaccin is. Daar weten we niets van, omdat ze Russische partij niet gepubliceerd is."

Lees ook

Rusland wil 'race' winnen

Het probleem is dat er veel minder informatie loskomt. "Van die kant weten we niet goed wat daar aan de hand is." Toch is het Kikkert wel duidelijk dat de Russen graag de race voor het vaccin willen winnen. "Het is duidelijk dat het echt een wedloop is en dat ze er veel belang bij hebben. Ik ben er dan ook wel bang voor de mogelijkheid dat ze hoekjes afsnijden om sneller te zijn."

Ze bedoelt niet dat de Russen per definitie stappen overslaan. Want het kan ook zijn dat de Russen het op een betere manier organiseren, denkt ze. "Misschien testen ze wel grotere hoeveelheden. Sneller dan we hier in Europa kunnen testen." Maar ondanks dat de vaccins van Nederland en Rusland in grote lijnen op elkaar lijken, kunnen we volgens Kikkert geen vaccin verwachten in oktober. "Wij moeten door allerlei stappen van testen heen, wij zullen geen hoekjes afsnijden."

Enorm belang van Rusland

Het belang van de Russen als eerste de bevolking te kunnen vaccineren is enorm vertelt Paul Verhagen, data-wetenschapper bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies. "Het is prestige en heeft ook een enorm economisch effect als je als eerste je economie kunt opengooien."

Daarnaast is het ook nog een goede zet op het internationale schaakbord van wereldmachten, want je kunt vervolgens ook kiezen aan welke landen je de vaccins vervolgens geeft. En dat is tactisch een sterk voordeel, vertelt Verhagen. "Als ze dat gaan toebedelen aan hun bondgenoten, dan kun jij kiezen welke landen een economische voorsprong krijgen. Dat is een goede troefkaart voor je allianties."