Marietje Rossen (74) uit Wijchen nam de zorg van haar hoogbejaarde buurvrouw op haar, toen vanwege de coronacrisis de thuiszorg wegviel.

De huissleutels hangen steevast klaar aan de kapstok. Meerdere keren per dag legt Marietje Rossen (74) de acht meter af die haar voordeur scheidt van die van buurvrouw Trees (86). En als ze niet langs gaat, dan kijkt ze 'even door het raam naar binnen' om te kijken of alles goed gaat.

'Beter een goede buur dan een verre vriend'

Voordat ze met verslaggever Laura Kors om 10 uur 's ochtends langs gaat, is mevrouw Rossen al een keer even binnen gewipt. Zijn er nog boodschappen nodig? Staan de bloemen er nog mooi bij? Buurvrouw Trees ligt in een stoel te wachten op de fysiotherapeut die om 10.15 uur verwacht wordt.

"Alles, alles", antwoordt de hoogbejaarde op de vraag wat mevrouw Rossen voor haar betekent. "Ze is een geweldige buurvrouw. Beter een goede buur dan een verre vriend." Haar eigen zoon en schoondochter zijn druk en komen meestal op zondag. Beide dames hebben een bijzondere band. Volgens Rossen huilen en lachen ze samen. "Haar dochter is overleden en ik ben ook een kind kwijtgeraakt. Zij kan het niet verwerken. Daar hebben we het vaak over."

Ongelooflijke boodschap

Eind maart kreeg Trees ineens een ingrijpende boodschap. Eén van de thuiszorgmedewerkers, die twee maal per dag bij haar langs komen, kondigde aan: "Vanaf nu komen we i.v.m. corona nog maar drie maal per week bij u langs om uw billen te wassen".

"Ik kon het gewoon niet geloven. Ze kreeg geen brief met een waarschuwing vooraf, niks. Er werden ook geen tips gegeven van hoe ze het zelf het beste kon aanpakken, helemaal niks", zegt Rossen, nog steeds een beetje verbolgen. Die brief waarin het terugschroeven van de zorg werd aangekondigd kwam overigens wel, maar pas nadat de zorg weer hervat was. "Ze waren vergeten die eerder te sturen."

Luister hier naar de reportage

'Ik kan haar niet laten zitten'

Vanaf dat moment gaat Rossen fulltime voor de buurvrouw zorgen en brengt bijna hele dagen bij haar door. Ze kijkt of ze goed eet en drinkt, helpt met aankleden, doet de boodschappen, houdt in de gaten of ze niet valt. "Ik kan haar niet laten zitten", zei ze destijds tegen EenVandaag.

Trees was niet de enige die dit overkwam. Half april bleek uit een onderzoek van de Patientenfederatie Nederland dat 40% van de mensen die thuiszorg kregen, op dat moment geen of minder zorg kreeg. Verscheidene thuiszorginstanties schroefden de zorg terug vanwege besmettingsgevaar en een tekort aan beschermende middelen.

Ergernissen

Het mantelzorgen eist zijn tol. Rossens eigen zussen en dochter, die dan ziek is door corona, ziet ze nauwelijks. De bloedsuikerwaarden van de diabetespatient gaan omhoog. Ze slaapt slecht.

Ook de ergernissen nemen toe. "Dan kwam ik binnen en was het van; kan je even een glaasje water pakken, kan je even een pilletje pakken, kan je even dat blaadje opruimen? Toen was ik het zat. Stop. Ik kan niet meer." Rossen zegt dat Trees toch een groter beroep moet gaan doen op haar familie. "Ze bedoelde het niet zo, maar ik voelde me een dienstbode. Knippen met de vingers en Marietje doet het wel even." Inmiddels beperkt ze haar visites dus tot twee per dag.

Slechter geworden

Tijdens de corona-lockdown heeft ze haar buurvrouw slechter zien worden. Ze krijgt nu meer zorg dan ervoor. Vijf maal per dag komt iemand langs en de fysiotherapie is weer gestart. Vooral dat laatste lijkt belangrijk. Ze kan nauwelijks lopen. "Ze heeft niet bewogen. Voor corona ging ze drie maal in de week koffie drinken en gingen we buiten wandelen. Nu kan ze haast niks meer."

Rossen begrijpt wel waarom de thuiszorg werd teruggeschroefd. "De zorgmedewerkers moesten beschermd worden, we hebben ze nodig. Maar om deze mensen dan te laten vallen? Wie dat moet oplossen zou ik u niet kunnen vertellen." Ze houdt haar hart vast om de tweede golf.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.