Organisaties in de thuiszorg maken veel extra kosten voor beschermingsmiddelen zoals mondkapjes. Maar ook om de eigen medewerkers te laten testen. Het is onduidelijk of ze die kosten terugkrijgen. "Zo komen we in de problemen."

Net als bij veel andere thuiszorgorganisaties worden bij TSN in Groningen medewerkers op corona getest door de organisatie zelf. Er zijn bij de GGD namelijk nog steeds lange wachttijden, merkt manager wijkverpleging Ricardo Booijen.

Personeel niet inzetbaar

"Het is vast geen onwil, maar als we via de GGD laten testen, moeten medewerkers vaak een paar dagen wachten voordat ze terechtkunnen. En nog een paar dagen voordat ze de uitslag krijgen."

Voor TSN is dat een probleem: "Personeel is dan soms een week niet inzetbaar, waardoor wij in de problemen komen met roosters. Mensen die wel kunnen werken, worden zwaarder belast. Zij vallen daardoor sneller uit. De angst is dan ook dat we niet meer alle zorg kunnen leveren, en dat is eigenlijk geen optie."

Lees ook

Eigen teststraat

Om uitval van personeel te voorkomen richt TSN, net als veel andere organisaties, een eigen teststraat in. Met een laboratorium in Groningen wordt binnen een week een testlocatie opgetuigd.

Wijkverpleegkundige Laura van de Laar test soms wel zestien collega's per dag. "We testen die klachten binnen een paar uur, en de dag erna hebben we de uitslag. Dat werkt heel snel en geeft een fijn gevoel. Je wilt niet met klachten de wijk in, we werken veel met ouderen met een zwakke gezondheid."

Extra kosten

Het opzetten van een eigen teststraat is een van de vele extra kosten die zorgaanbieders in de wijkverpleging maken sinds de start van de coronacrisis. Hans Buijing van brachevereniging Zorgthuis ziet de kosten voor organisaties snel oplopen: "'Als het testen te lang duurt, organiseer het dan zelf', zegt de GGD. Dat doen organisaties dus uit noodzaak, maar de grote vraag is wel, waar kan die rekening heen?"

Om in die kosten tegemoet te komen kwam de overheid in juni met de 'meerkostenregeling'. Organisaties kunnen daarmee een deel van de extra kosten tijdens corona vergoed krijgen. Maar dat is volgens Buijing lang niet voldoende: "Op dit moment is het onvoldoende helder wat er vergoed gaat worden. Beschermingsmiddelen zijn door schaarste duurder dan vooraf bedacht en over testen is al helemaal niet gesproken."

Lees ook

Noodzaak

Ook thuiszorgorganisatie TSN ziet de kosten oplopen, wanneer de coronacrisis langer duurt dan verwacht. Maar ze zien geen andere optie. "Het is met de toename van het aantal besmettingen steeds noodzakelijker geworden om beschermd de zorg te leveren in de wijkverpleging. Het gaat om persoonlijke verzorging. Probeer die anderhalve meter maar eens te bewaren tijdens je werk, dat is niet te doen", zegt manager wijkverpleging Ricardo Booijen.

Ook testen heeft een prijskaartje, want naast de inzet van collega's, kost een enkele test al snel meer dan 100 euro. De extra kosten lopen volgens Booijen dit jaar op tot in de tonnen. "Wij kiezen ervoor en moeten er ook dingen voor laten, maar het is van een wezenlijk belang voor de zorg."

Snelle oplossing essentieel

Hans Buijing van Zorghuis maakt zich dan ook grote zorgen dat veel organisaties al snel moeite gaan krijgen om dit vol te houden.

"Op dit moment is het onvoldoende helder of de extra kosten vergoed worden. Het financiële risico komt bij de zorgaanbieder terecht en dat is onacceptabel. De thuiszorg heeft kleine marges en veel zorgaanbieders gaan in de problemen komen. Het is essentieel dat er snel een oplossing komt."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.