Eerder vertelde Elly (64) dat zij vanwege de leeftijd van haar en haar man huiverig was om weer aan het werk te gaan op de basisschool. De liefde voor de kinderen won en ze ging weer voor de klas staan. Vanaf vandaag weer een volle klas.

Vlak voor de meivakantie kwam het bericht dat de basisscholen voor een deel weer open zouden gaan na wekenlange sluiting door de coronacrisis. Basisschooljuf Elly van Hagen (64) was hier vanwege gezondheidsrisico's eerst niet gerust op, maar besloot haar plekje voor de klas toch weer in te nemen. Ze is blij om er weer te zijn, maar het 'nieuwe normaal' op school was wel even wennen.

Lees ook

Bewuste maar blije juf

Hoe is het juf Elly vergaan deze afgelopen weken? "Ik doe het allemaal heel bewust, maar ik ben wel heel erg blij", vertelt ze. "Ik voel me niet onveilig. Dat is wel zo gegroeid, want in het begin ging ik mensen toch een beetje uit de weg. Sommige collega's hebben dat nog steeds, die blijven bijvoorbeeld buiten de vergaderruimte wachten tijdens de ochtendvergadering."

"We zijn alweer bijna een maandje bezig met de halve groep, en sinds vandaag dus weer met de hele klas", vertelt Elly. "Je wil toch wel heel voorzichtig zijn. Het is nog niet echt heel ontspannen. Maar ik ben wel heel erg blij dat ik er gewoon ben, en de kinderen weer zie."

Anderhalve meter onnatuurlijk in het onderwijs

De anderhalvemeterregel vasthouden lukt niet altijd op de school van Elly. "Als je zou turven, zie je dat je een paar keer op een dag toch wel iets te dichtbij bent. Je ontkomt er echt niet aan. Soms wil een kind iets laten zien. Dan komt hij eraan en loop ik direct naar achteren, maar soms blijft hij dan doorlopen. 'Ho!', moet ik dan zeggen", vertelt Elly. "Dat is echt heel erg onnatuurlijk voor mensen uit het onderwijs."

Het gebeurt af en toe toch dat je iets te dichtbij een kind komt, bijvoorbeeld bij de voorbereiding van de eindmusical. "Dan stap je ernaartoe om iets voor te doen, en dan denk je 'oh nee, anderhalve meter'. Maar de kinderen helpen hierbij heel goed, dan zeg je ook: 'Jongens, ik kan er niet bij staan, jullie moeten elkaar echt een beetje helpen'. En dat doen ze dan ook hoor."

Vanaf vandaag weer volle klassen

Vandaag mochten alle kinderen weer naar school. "Dat was wel hectisch, omdat alle kinderen hun plekje weer opeisten. Al die tijd was de helft van de klas bezet, en nu iedereen er weer was leek het net of iedereen weer zijn geurvlaggetje neer wilde zetten. Zo van: ik ben het jongetje dat altijd bijdehante opmerkingen maakt, ik ben het jongetje dat, ik ben het meisje dat", vertelt Elly. "En anderen gingen, alsof ze nooit weg waren geweest, onverstoorbaar aan het werk."

Maar helemaal normaal is het nog niet bij juf Elly op school. "De pauzes zijn wel nog een beetje anders, die zijn bijvoorbeeld in delen gesplitst. En lessen zoals gym en muziek worden stap voor stap opgebouwd. Dus kinderen die erg gebaat zijn bij structuur hebben het soms wel lastig."

Juf Elly bureau
Bron: Elly van Hagen
Juf Elly staat sinds vandaag weer voor een volle klas op school.

Dubbel werk

Elly is ook blij dat alle kinderen weer naar school mogen omdat ze eerst nog voor de helft van de klas die thuis zat digitaal onderwijs moest verzorgen. "Dat was wel heel gek, want je bent dan lekker bezig in de klas, en dan was ik het soms gewoon vergeten te doen." Op deze manier moesten de leerkrachten eigenlijk dubbel werk doen. "Dat voelde dan toch een beetje als een belasting."

Ook de toetsen zijn een stuk makkelijker af te nemen nu alle kinderen weer elke dag naar school moesten; deze moesten eerst namelijk ook in halve klassen worden afgenomen. "De ene groep kreeg de toets dan op maandag, en de andere groep op dinsdag. En dan moet je maar hopen dat ze niet te veel aan elkaar doorvertellen."

'Online-gedoe' liever kwijt dan rijk

Al met al is deze juf van groep 8 heel blij dat ze alle kinderen weer in de klas heeft in plaats van achter het scherm. "Na deze weken denk ik, wauw, dat wil ik niet", lacht Elly.

"Die computer, en dat online gedoe". Nee, juf Elly staat veel liever voor de klas. "Ik heb er zin in om de rest van het jaar lekker af te maken."

6 belangrijke dingen die we nog niet weten over het coronavirus

In de afgelopen maanden waarin corona om zich heen greep, hebben we snel veel geleerd over het virus. Toch zijn er nog altijd dingen die we niet weten en dat kan een probleem zijn. Verslaggever Tom van't Einde geeft een overzicht.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.