De maatregelen om het coronavirus in Brabant in te dammen kunnen rekenen op veel steun. Ook de deelnemers uit de provincie Brabant hebben begrip, al houdt niet iedereen zich aan de adviezen.

Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 26.000 mensen. De meeste ondervraagden vulden het onderzoek voor de persconferentie van de veiligheidsregio's in. Daarin werden Brabanders opgeroepen zich te onthouden van sociaal contact. Het kabinet en het RIVM kwamen een dag eerder al met adviezen voor de provincie Brabant, waar relatief veel besmettingen zijn waarvan de herkomst niet bekend is. Acht van de tien ondervraagden (83 procent) vinden het een goede zaak dat mensen met (milde) griepverschijnselen thuis blijven. Eenzelfde groep steunt het advies om thuis te werken als dat kan.

Begrip voor afblazen grote evenementen

Ook het afgelasten van grote evenementen kan rekenen op steun. Tweederde (68 procent) staat hier achter. In de provincie Brabant is dat zelfs nog iets hoger (72 procent).

Mochten er nog zwaardere maatregelen nodig zijn naarmate het virus zich verder verspreidt, dan lijkt daar ook wel draagvlak voor. 66 procent heeft er in zo'n geval geen moeite mee als de eigen gemeente op slot zou moeten. In Brabant is dat 64 procent.

Lees ook

Bijna de helft geeft nog steeds een hand, ook in Brabant

Premier Rutte deed eerder al een oproep om geen handen meer te schudden om verspreiding van het virus te voorkomen. Driekwart (72 procent) vindt dit een goed advies.

Maar lang niet iedereen houdt zich hier al aan: de helft van de ondervraagden (53 procent) geeft inmiddels geen hand meer, maar 43 procent doet dit nog wel. Ook in de zwaarst getroffen provincie Brabant schudt nog steeds 35 procent handen.

Vertrouwen in overheid, iets meer zorgen

Ondanks het groeiend aantal besmettingen blijft het vertrouwen in de aanpak van overheidsinstanties als het kabinet, het RIVM en de GGD constant rond de 60 procent. Deze week is dat 58 procent. De meeste mensen vinden dat ze er goed bovenop zitten.

Wat wel stijgt, is het aantal mensen dat zich zorgen maakt. Vorige week was dat 30 procent, nu 40. Dat komt door de extra besmettingen.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 9 en 10 maart 2020. Aan het onderzoek deden 26.103 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. De meeste ondervraagden vulden het onderzoek voor de persconferentie van de Brabantse veiligheidsregio's, van 10 maart om 16:00 uur, in. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Lees ook

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van het onderzoek

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.