Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg heeft inmiddels acht coronapatiënten in behandeling. Hoe gevaarlijk is dat voor de andere patiënten? "Mijn ziekenhuis is veiliger dan de gemiddelde supermarkt."

Dat zegt bestuursvoorzitter Bart Berden van het ziekenhuis. Hij is absoluut niet in paniek, maar wel bezorgd. De verspreiding binnen de deuren van het ziekenhuis is in de hand te houden denkt hij, maar een plotselinge piekbelasting zou wel voor problemen kunnen zorgen.

Supermarkt is onveiliger

"Wij zien wel dat de verspreiding groter is dan gedacht", zegt Berden. "Dat vinden we zorgwekkend, en dat maakt dat wij opschalen wat betreft de maatregelen."

Zelf is Berden niet getest. "Ik vind ook niet dat ik dat moet doen", zegt hij. Wat hij namelijk niet wil is dat er misbruik wordt gemaakt van testcapaciteit. "En hoeveel moet je doorgaan met testen om zekerheid te krijgen?" Wel staat hij in voor de veiligheid in zijn ziekenhuis. "Mijn ziekenhuis is veiliger dan gemiddelde supermarkt."

Voldoende personeel?

"De grote uitdaging is het personeel", zegt manager Intensive Care Hans Kuijsten van hetzelfde ziekenhuis. "We hebben plek, we hebben acht bedden leeg, maar is er straks nog wel voldoende personeel om ziekenhuis draaiende te houden?", vraagt hij zich af.

Kuijsten vertelt dat ze 'voorsorteren op een grote groep patiënten die gaat komen'. "Dat weten we uit Italië. En dus houden we rekening met extra uitval van personeel. Momenteel valt het mee. We kunnen alle roosters draaien zoals regulier."

Sluiten geen optie

De deuren sluiten als er teveel patiënten komen is geen reële optie vindt Kuijsten. "We kunnen het ons als ziekenhuis in Tilburg niet permitteren om dicht te gaan. We hebben een half miljoen inwoners waar wij medische zorg aan moeten verlenen."

'We lopen niet in maanpakken'

Het meest zorgen maakt hij zich over een grote piekbelasting van het ziekenhuis. "We zitten nog niet echt in de afvlakkende fase. Het zou me enorm veel waard zijn als de mensen die ziek worden niet allemaal in zelfde 2 weken ziek worden.

"Corona is een ziekte om serieus te nemen, maar niet een ziekte vergelijkbaar met hepatitis, of HIV of Tuberculose, wat veel enger is voor ons als personeel, dan corona. Dus hier is geen paniek. We lopen hier allemaal niet in maanpakken."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.