De nieuwe maatregelen van het kabinet kunnen op veel steun rekenen, maar er blijft een groep die niet van plan is zich aan de strengere maatregelen te houden. Die groep is groter dan in maart, toen de eerste maatregelen aangekondigd werden.

Dat blijkt uit onderzoek onder 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Dinsdagavond kondigde het kabinet aan dat bijeenkomsten opnieuw ingeperkt worden, vanwege het stijgende aantal besmettingen. Thuis mogen nog maximaal 6 mensen op bezoek komen, op anderhalve meter afstand - kinderen onder de 12 jaar uitgezonderd. Driekwart (73 procent) vindt dat een goede zaak.

Gezond verstand

"Als thuis de meeste besmettingen plaatsvinden, dan moeten we de feestjes thuis toch maar weer inperken. Je mag je verjaardag wel gewoon op het terras vieren, dus wat is het probleem?", merkt een panellid op. Maar juist het 'meten met twee maten' steekt bij sommige mensen.

"Waarom mag ik wel met 200 onbekenden in een vliegtuig zitten, maar niet met mijn eigen familie in mijn eigen huis?" Een op de zeven (12 procent) is dan ook niet van plan zich aan die maatregel te houden. Zij gaan uit van 'gezond verstand': "Als je gewoon zelf nadenkt en thuisblijft bij klachten, kan je echt wel met tien mensen in de woonkamer zitten."

Bekijk hier een toelichting van de uitslagen.

Strenger of niet?

Er zijn meer mensen niet onder de indruk van de waarschuwingen van het kabinet. Een op de vijf (20 procent) zegt zich niet ineens strenger aan de regels te gaan houden na de persconferentie van dinsdag, 15 procent zegt dat wel te doen. Tweederde (64 procent) zegt zich altijd al streng aan de regels te hebben gehouden.

Zijn strengere regels dan een oplossing? Een meerderheid ziet het in ieder geval wel zitten om de maatregelen weer aan te scherpen. Van de deelnemers staat 59 procent achter een mondkapjesplicht in winkelstraten, en reizigers uit risicogebieden in quarantaine plaatsen vindt 69 procent een goed idee. Bijna alle deelnemers (90 procent) zien graag dat die reizigers ook verplicht getest zouden worden.

Vertrouwen en zorgen

Deels door het gebrek aan nieuwe maatregelen is het vertrouwen in de overheid gedaald. In juni was dat nog 73 procent, nu staat nog 58 procent achter de huidige aanpak. "Ze zijn te weinig zichtbaar" en "de maatregelen moeten weer strenger" worden vaak genoemd als reden om het kabinet niet te vertrouwen.

Toch vindt bijna driekwart (74 procent) dat het toch echt de schuld van de maatschappij is als er een tweede golf komt, en niet die van de overheid.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op 19 augustus 2020. Aan het onderzoek deden 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.