Met Hollandse nuchterheid treden we het coronavirus tegemoet. 'Niet meer dan een griepje', zo luidt het credo. Maar dat geldt niet voor iedereen. Voor mensen met een chronische ziekte of een verzwakt immuunsysteem kan het virus levensgevaarlijk zijn.

De 54-jarige André Wiering is bezorgd over het virus. Niet voor hemzelf, want hij denkt fit genoeg te zijn om een eventuele besmetting goed te doorstaan. Maar bij zijn vrouw en bij zijn inwonende schoonmoeder is dat toch wat anders. "Mijn schoonmoeder is 75 en mijn vrouw heeft een zwakke afweer en is extra vatbaar voor virusinfecties. Ik wil niet dat ze dood gaan omdat wij gezondere mensen onvoorzichtig doen."

Wees solidair met mensen voor die het virus gevaarlijk kan worden

André en zijn gezin hebben daarom voorzorgsmaatregelen genomen. Als hij uit de supermarkt terugkomt, wast hij direct zijn handen. En ook zijn kinderen doen voorzichtiger als ze van werk of uit school komen. "Mensen doen er vaak zo makkelijk over."

"Je moet zeker nuchter blijven onder zo'n dreigende epidemie", vervolgt hij. "Maar wees ook solidair met mensen voor die het coronavirus heel gevaarlijk kan worden. Als je jezelf beschermt en je goed aan de regels houdt, bescherm je daarmee ook anderen."

Lees ook

Verslaggever Laura Kors op de koffie bij verzorgingstehuis Hof van Nassau in West Brabant. Het is soms best lastig om de ouderen uit te leggen hoe we moeten omgaan met de maatregelen. Geen handen geven, hoesten in de elleboog. "Het is een van de dilemma's waar je nu tegenaan loopt", legt een verzorgster uit.

'Niet een beetje bang, maar heel erg bang'

Ook MS-patiënt Maureen Korving kan zich erover opwinden: "Veel berichten die ik lees over het virus eindigen met iets van 'bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen'. Alsof het dan dus niet meer zo erg is."

Ze vindt zichzelf met 58 jaar nog niet echt oud. "Maar ik ben wel MS-patiënt en heb daarnaast een longaandoening, COPD. Ik ben niet alleen een klein beetje bang, maar heel erg bang."

Risico's niet bagatelliseren

En dat geldt niet alleen voor haarzelf. Maureen maakt zich ook grote zorgen om haar moeder, die bijna 90 is. "Ze is nu nog heel kranig, rijdt nog en zwemt elke week. Het zou zo erg zijn als corona haar de das om zou doen."

Maureen vindt dat veel mensen de risico's vooralsnog te veel bagatelliseren. "We maken ons echt zorgen. Ik wil geen paniek zaaien, maar mensen wel vragen om zich te verplaatsen in anderen die veel kwetsbaarder zijn dan zijzelf."

Deze mensen zijn terecht doodsbang voor het coronavirus

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.