Er is geen land waar zoveel mensen zijn overleden aan het coronavirus als de Verenigde Staten. Toch denken veel Amerikanen nog steeds dat het niet meer is dan een griepje en weigeren ze om mondkapjes te dragen of afstand te houden.

Opeens valt het ons op. Hoe dieper we in de Verenigde Staten komen, hoe minder mondkapjes we zien. In aanloop naar de verkiezingen reizen we voor EenVandaag de Missisippi af. In het noorden houdt iedereen zich nog aan de regels en zijn die regels zelfs strenger dan in Nederland. Maar hoe verder we afzakken naar het zuiden, hoe minder mondkapjes we zien. En dat is niet zonder reden. Ze geloven hier simpelweg niet dat het virus bestaat of zo erg is als gezegd wordt.

Mississippi

In de conservatieve staat Mississippi voelt het op soms alsof je met een tijdmachine hebt gereisd naar een tijd en plek waar corona niet meer lijkt te bestaan. In de lokale diner zit een groep mannen op leeftijd bij elkaar aan tafel, stuk voor stuk zonder mondkapje. Nergens in het restaurant is desinfectiemiddel te bekennen en niemand houdt afstand.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

We ontmoeten hier Joy Potts Redwine. Een vrouw die vooraan stond bij protesten tegen de lockdown in haar staat. Als ze op ons af komt lopen, gebeurt het voordat we er erg in hebben. We schudden elkaar de hand. Het lijkt hier zo vanzelfsprekend dat het bijna niet te voorkomen is. Ze glimlacht als we zeggen dat we ons mondkapje op willen houden. "Ons motto is: het is jouw recht om er eentje te dragen maar het is ook ons recht om het niet te doen. Ik ben niet zo happig op social distancing."

Conservatieve media

Joy heeft geen enkele angst om ziek te worden. Ze heeft een rotsvast vertrouwen in president Trump én haar geloof. "Ik vertrouw op God. Zolang hij aan mijn zijde is dan heb ik niets om bang voor te zijn." Dat is geen rare opmerking, als je je beseft dat zij uberhaupt niet gelooft in de ernst van het virus. "Wij zijn hier helemaal klaar met corona. Het is voorbij. En na de verkiezingen - als Trump herkozen is - dan helemaal."

Er is een grote groep Amerikanen die net zo denken als Joy. Zij worden gesterkt in hun geloof door de uitspraken van president Trump en conservatieve media waar ze maar blijven herhalen dat het virus een verzinsel is. Een van die mensen is de conservatieve radiopresentator Kim Wade. We zijn bij hem in de studio tijdens de uitzending. Trots laat hij zijn mondkapje zien, dat niet veel meer is dan een geperforeerd stukje stof waar alle lucht doorheen kan komen. "Ik draag deze als ik verplicht wordt om zo'n masker te dragen", zegt hij strijdbaar.

Lees ook

President Trump: 'Corona zal vanzelf verdwijnen'

Als we in gesprek zijn met Kim vallen we van de ene verbazing in de ander. Hij claimt op de radio dat het virus is bedacht door de Democratische partij om de macht over te nemen. Een paar minuten later roept hij dat Joe Biden een pedofiel is. De mensen die inbellen geloven stuk voor stuk wat hij zegt en herhalen zijn woorden. "Het is allemaal onderdeel van een groter plan om president Trump uit het Witte Huis te krijgen", vertelt Wade van achter zijn microfoon.

Met 227.000 doden en een curve die blijft stijgen lijkt het dieptepunt in de VS nog altijd niet bereikt. Maar voor Joy bestaat er geen enkele twijfel over. "Het wordt gewoon allemaal veel groter gemaakt dan het is", drukt ze ons nog eens op het hart. Het virus zal snel weer overwaaien denkt ze. Of zoals haar president zegt: "Het zal vanzelf weer miraculeus verdwijnen. Uiteindelijk krijg ik gelijk."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.