Nu het aantal coronabesmettingen in Nederland toeneemt, nemen veel mensen maatregelen om zichzelf te beschermen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel.

De meeste ondervraagden volgen hygiëne-adviezen van het RIVM op. Tweederde wast vaker goed zijn handen (66 procent). Eenzelfde groep (67 procent) hoest of niest in zijn elleboog. De meerderheid (53 procent) houdt meer afstand tot mensen met een stevige verkoudheid.

Geen hand, eten hamsteren en gel zoeken

Een kwart van de deelnemers kiest ervoor om geen hand meer te geven (24 procent). Iemand schrijft hierover: "Ik ga voor het KWF langs de deuren en geef op een dag weleens meer dan 75 mensen een hand. Ik geef momenteel geen hand als ik me voorstel."

Een deel van de ondervraagden heeft extra inkopen gedaan. 12 procent heeft extra eten en drinken ingeslagen. Eén op de vijf (21 procent) is op jacht geweest naar antibacteriële gel, met wisselend succes. 5 procent heeft een mondkapje gekocht of geprobeerd te kopen.

Lees ook

Minder sociale contacten voor ouderen en kwetsbaren

Veel deelnemers denken wat langer na voordat ze naar plaatsen gaan waar veel mensen samenkomen. Een kwart (24 procent) mijdt dit soort plaatsen als grote winkelcentra en concerten, 14 procent gaat liever niet met het openbaar vervoer als dat niet nodig is.

Ouderen en mensen met een zwakke gezondheid nemen de meeste maatregelen. Zo mijden vier van de tien deelnemers met een zwakke gezondheid (41 procent) nu plaatsen waar veel mensen samenkomen. "Ik ga niet meer naar mijn kaartavonden, ik blijf zoveel mogelijk binnen", zo zegt 75-plusser.

Minder zorgen door betere informatievoorziening

Opvallend genoeg zijn er nu minder zorgen over de uitbraak van het coronavirus in Nederland dan een week geleden. Vorige week, toen er in Nederland nog geen besmettingen waren, maakte 44 procent zich zorgen. Nu is dat gedaald naar 30 procent.

Het vertrouwen in de aanpak van de Nederlandse overheid ligt iets hoger dan vorige week. Nu geeft 62 procent aan daar vertrouwen in te hebben, tegenover 57 procent vorige week.

Goede voorlichting in combinatie met mijn gezonde verstand geven mij voldoende vertrouwen

Duidelijk wat te doen bij besmetting

Veel mensen voelen zich gerustgesteld omdat ze in de tussentijd meer informatie hebben gekregen. Zeven van de tien deelnemers (71 procent) vinden dat ze nu goed geïnformeerd worden door de overheid. De uitgebreide aandacht in de media, zoals de speciale uitzending over feiten en fabels, draagt daaraan bij.

Al tekenen sommigen aan dat er nu misschien wat al te veel aandacht voor corona in de media is. Voor 83 procent is het nu duidelijk wat ze moeten doen als ze vermoeden dat ze besmet zijn met het coronavirus.

Presentatie uitslagen onderzoek coronavirus in Nederland
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 2 maart 2020. Aan het onderzoek deden 18.065 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.