De partner en het jongste kind van de met corona besmette vrouw uit Diemen blijken ook het virus te dragen. Ook de vrouw en dochter van de Brabantse patiënt zijn besmet. Deze maatregelen neemt de GGD om verdere verspreiding te voorkomen.

De telefoon bij de GGD staat roodgloeiend. Mensen zijn bezorgd, hebben wellicht via via contact gehad met de besmette vrouw uit Diemen, haar partner of kind en vrezen besmetting. Inmiddels heeft de kinderopvang waar het jongste kind verblijft tijdelijk de deuren gesloten. "Maar dat is een beslissing van de kinderopvang zelf. De GGD vindt het nu niet nodig om ook bijvoorbeeld scholen en bedrijven op slot te gooien", zegt Putri Hintaran van de GGD in Zeist.

Contactonderzoek

"Dat soort maatregelen hoeven nu niet. Wat er nu standaard gebeurt, is het starten van een contactonderzoek. Dan wordt gekeken wie de afgelopen periode contact hadden met de partner en het kind. Al die contacten worden benaderd en gemonitord. Dat houdt in dat er dagelijks vragen wordt gevraagd hoe het met ze gaat."

Volgens Hintaran is het niet nodig om iedereen die contact heeft gehad met besmette personen meteen te isoleren. "Ze worden nauwgezet gemonitord. Als mensen niet ziek zijn, zijn ze ook niet besmettelijk. Dat is heel belangrijk om te weten. Pas als ze ziek worden kunnen ze het virus overdragen. Dat gebeurt bij niezen. De besmettelijke druppels komen uit de longen."

GGD reageert op corona-uitbraak Amsterdam

Testen

Je wordt gemonitord door de GGD. Wie begint te niezen en hoesten, wordt meteen getest. Bij een positieve uitslag word je meteen in isolatie gebracht. Volgens Hintaran kun je ook altijd zelf de GGD bellen als je je zorgen maakt over een kuchje.

Wie ziek is, en dus besmetteljjk, wordt in isolatie gebracht, liefst in thuissituatie. Belangrijkste is dat je geen contact met anderen mag hebben en moet binnenblijven. Boodschappen doen, de hond uitlaten, dat kan niet meer. Boodschappen moet worden overgedragen op veilige afstand. Daar moet je anderen voor inschakelen. Je moet op twee meter afstand van anderen blijven.

Lees ook

Gezin uit elkaar halen?

"In Amsterdam is nu een deel van het gezin besmet, maar twee kinderen niet. Zo'n gezin hoeft niet meteen uit elkaar te worden gehaald. Als ze zich maar houden aan de voorwaarden", zegt Hintaran.

"Aparte kamers voor de besmette personen, geen lijfelijk contact en afstand van twee meter houden. De GGD zal echter in iedere specifieke situatie kijken of de situatie thuis geschikt is om te voldoen aan de voorwaarden."

Vragen? Bel de GGD

"Bent u er toch niet gerust op, of wilt u weten welke risico's u loopt? Bel dan met de landelijke infolijn corona, 0800-1351", zegt Hintaran.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.