Chloroquine, een middel dat in Nederland alleen in Zeewolde wordt geproduceerd, is onderdeel geworden van het voorlopige behandeladvies voor patiënten met het coronavirus. Dat laat de directeur weten van het bedrijf dat het middel maakt.

"Er wordt bij ons geïnformeerd naar de beschikbaarheid van voorraden", vertelt Jan Willem Popma, directeur van Ace Pharmaceuticals uit Zeewolde. "Ook het RIVM belde voor informatie." Gisteren kwam het RIVM met het zogenoemde 'voorlopig behandeladvies COVID-19'.

Nog niet klinisch getest

In het voorlopig behandeladvies staat dat chloroquine en een ander middel, remdisivir, in de reageerbuis hebben laten zien dat ze werken tegen de verwekker van het coronavirus. 'Gebruik van deze middelen in de mens worden getest', zo staat er. Chloroquine wordt nu aangeraden als middel om te gebruiken tegen corona, maar dan wel met toestemming van de patiënt.

Vorige week werd al duidelijk dat het middel volop werd getest en dat de voorlopige uitslagen positief waren. Chloroquine wordt momenteel eigenlijk vooral gebruikt door een handjevol reuma-patiënten. Tientallen jaren geleden werd het geïntroduceerd in de bestrijding van malaria. Popma zei eerder dat het medicijn snel en relatief goedkoop te maken is. "Ik kan 17 miljoen mensen voorzien van dit medicijn, en ook de rest van Europa", zei hij.

Bekijk hier onze eerdere tv-reportage met de fabrikant van het middel chloroquine

Lees ook

Werkt tegen SARS-virus

Chinese onderzoekers gaven het medicijn aan patiënten in verschillende Chinese ziekenhuizen in Hunan, Guangdong en Peking. Zij knapten sneller op dan patiënten die het middel niet kregen. Hun koorts was vaker afgenomen en hun longfunctie meer verbeterd.

Wetenschappers van de KU Leuven ontdekten in 2004 al dat chloroquine werkzaam is tegen het SARS-virus, wat net als het huidige COVID-19 ook een variant van het coronavirus is. Het werd toen alleen getest in het laboratorium en niet op mensen, simpelweg omdat er geen SARS-patiënten meer waren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.