De aanvoer van medische hulpmiddelen vanuit China stokt door het coronavirus. "Binnen vier weken krijgen we een probleem met de voorraad in onze ziekenhuizen", waarschuwt Gerwin Meijer van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU).

Er zijn letterlijk honderden verschillende medische hulpmiddelen nodig in een ziekenhuis; van wondverband tot injectienaalden, van steriele handschoenen tot scharen. Nu dreigt er een tekort te ontstaan aan deze essentiële materialen. Het meest urgent is het gebrek aan wondverbanden zoals wondgazen voor de operatiekamers.

'Vanuit Wuhan vertrekt geen enkel schip'

De reden hiervoor: bijna 80 procent van deze producten komt uit China, met name uit de zwaar door het coronavirus getroffen regio rond Wuhan."Ik zie getallen waaruit blijkt dat maar 10 tot 20 procent van de werknemers daar actief zijn", vertelt Gerwin Meijer, programmamanager inkoopsamenwerking van de NFU.

"Vanuit Wuhan vertrekt nog steeds geen enkel schip. Vanuit andere havens varen er wel wat, maar met beduidend minder medische hulpmiddelen. We verwachten dat er tussen nu en vier weken een probleem gaat ontstaan met de voorraad in onze ziekenhuizen."

Noodmaatregelen

Gemiddeld ligt er niet meer dan een maand voorraad aan medische hulpmiddelen in Nederlandse ziekenhuizen. Dit heeft onder meer te maken met de beschikbare opslagruimte. Het maakt de branche kwetsbaar op momenten dat de bevoorrading stokt, zoals nu het geval is vanwege de corona-uitbraak in China en op andere plekken.

Er zijn al noodmaatregelen getroffen door de acht Nederlandse UMC's, vertelt Meijer. Zo is in elk universitair ziekenhuis een zogeheten 'assortiment response team' gestart dat zo goed mogelijk moet inspelen op te verwachten tekorten. Ook wordt er gekeken naar oplossingen voor alle ziekenhuizen, niet alleen de universitaire centra. Want ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) herkent zich in de geschetste problematiek en deelt de zorgen.

Lees ook

Internationaal probleem

"Het probleem van bevoorrading speelt niet alleen in ons land, maar lijkt een internationaal probleem. Heel Europa gaat hiermee te maken krijgen," vermoedt Gerwin Meijer. Hij is van mening dat de Nederlandse overheid zich actiever met de situatie moet bemoeien. "Ik heb gehoord dat er landen zijn waar de overheid veel meer de regie pakt, Frankrijk bijvoorbeeld. Wij hebben onze zorgen aan minister Bruins voorgelegd. Medische zorg valt onder zijn portefeuille. Maar vooralsnog geeft hij niet thuis, en dat terwijl onze voorraden opraken. We maken ons echt zorgen. Straks kunnen operaties niet meer doorgaan."

Lees ook

Uitzonderlijke omstandigheden

Minister Bruins van Medische Zorg laat weten de zorgen van de ziekenhuizen zeer serieus te nemen. "We hebben hier te maken met uitzonderlijke omstandigheden. Verschillende zorgpartijen hebben mij gevraagd of het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport ondersteuning kan bieden bij het vinden van een oplossing voor eventuele tekorten. Ik heb dit verzoek in beraad."

De minister zegt goed zicht te houden op de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen. "Ik ben continu in gesprek met de koepels van ziekenhuizen, huisartsen en ambulancevoorzieningen. Bij dreigende tekorten vraag ik de zorginstellingen goed samen te werken en waar mogelijk onderling tot oplossingen te komen. Ook adviseer ik de instellingen om te kijken naar maatregelen zoals het voorkomen van verspilling van materialen. Dat is op dit moment nog meer van belang. Ik bekijk de situatie nauwlettend en ga met alle samenwerkende organisaties voortdurend na of er iets extra's nodig is."

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.