De meeste mensen (54 procent) steunen de beslissing van het kabinet om op 21 april geen versoepelingen door te voeren. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel.

Demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge zeiden gisteren dat er pas versoepelingen worden doorgevoerd als Nederland over de besmettingspiek heen is. De meesten (47 procent) staan achter het huidige besluit en nog eens 7 procent vindt dat het kabinet met de huidige besmettingscijfers nog strengere maatregelen had moeten aankondigen.

Tweedeling

De meeste andere deelnemers vinden juist dat het kabinet aan te strenge maatregelen vasthoudt. Een derde (33 procent) vinden dat het kabinet nu wel versoepelingen had moeten doorvoeren. Nog eens 9 procent vindt dat alle maatregelen moeten worden afgeschaft. "In dit onderzoek zie je heel duidelijk de tweedeling waar Mark Rutte het op de persconferentie over had", zegt Gijs Rademaker.

"Een groot deel van de deelnemers snapt dat er met deze besmettingscijfers heel weinig mogelijk is en ziet tegelijk licht aan het einde van de tunnel. Maar er zijn ook veel mensen die zich bedonderd voelen door de in hun ogen 'loze beloftes' van het kabinet over aanstaande versoepelingen, vooral als het gaat om het openen van de terrassen."

Meeste mensen willen terrassen open, maar geen draagvlak voor andere versoepelingen

Als we mensen direct vragen welke versoepelingen zij nu het liefst hadden gezien, blijkt ook dat alleen het openen van de terrassen op steun kan rekenen. Een kleine meerderheid (56 procent) vindt dat dat moet gebeuren. Voor de meeste deelnemers geldt, in lijn met wat veel burgemeesters zeggen, dat het handhaven van de regels zwaarder weegt dan de kans op een besmetting op een terras.

Lees ook

Geen enkele andere versoepeling heeft momenteel draagvlak. Zo vindt 37 procent dat de avondklok nu moet worden afgeschaft en zegt een kwart dat de restaurants binnen meteen open moeten. In februari wilde bijna de helft dat nog. "Als er nog zoveel besmettingen zijn op een dag kun en mag je nog niet versoepelen. Dat begrijp ik, terwijl ik zelf ook dolgraag meer mogelijkheden zou hebben", schrijft een deelnemer.

Welke maatregelen hadden versoepeld moeten worden?

Minderheid houdt zich altijd aan huidige coronaregels

Op de persconferentie waren bordjes te zien die de basisregels onder de aandacht van de kijker moesten brengen. Op de katheders stonden onder andere pictogrammen die handen wassen en afstand houden symboliseren. Aanleiding genoeg, want ruim een jaar na de start van de coronacrisis houdt een minderheid zich altijd aan die regels. 46 procent zegt goed z'n handen te wassen en ruim een derde (38 procent) houdt altijd 1,5 meter afstand.

Houden mensen zich aan de coronaregels?

Veel mensen hebben ook moeite om zich aan tijdelijke maatregelen te houden. Vooral het afspreken met maximaal 1 persoon wordt regelmatig overschreden, blijkt uit het onderzoek. De avondklok valt mensen het minst zwaar, bijna acht op de tien (79 procent) zeggen zich daar altijd aan te houden.

Lees ook

Vertrouwen overheidsbeleid op dieptepunt

Hoewel veel mensen de beslissing van het kabinet nu steunen, zakt het vertrouwen in de aanpak van de coronacrisis verder. Een minderheid van 39 procent heeft nu vertrouwen, eind maart was dat nog 49 procent. Het is voor het eerst sinds het begin van de crisis in 2020 dat dit cijfer ruim onder de helft zit.

Vertrouwen tijdens de coronacrisis.

Veel mensen ergeren zich aan de gebrekkige communicatie van het kabinet over de maatregelen, maar vooral het vaccinatiebeleid is hier debet aan.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op 13 en 14 april 2021, na de persconferentie van het kabinet. Aan het onderzoek deden 25.695 leden van het Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.