"Ik zette de koffers binnen in ons huis en dat was de laatste keer dat ik naar buiten ging", vertelt Henry Blok. 2 weken lang moesten hij en zijn gezin op last van de Chinese autoriteit in thuisquarantaine, nadat ze in het Chinese Wuhan waren geweest. 

Het gezin Blok uit Zeeland had in die weken geen contact met de buitenwereld. Net rond de uitbraak van het coronavirus, eind december, waren Sisi en haar man Henry op bezoek bij familie in Wuhan. Ze wilden hun zoontje Quintius voor het eerst aan de familie in China laten zien. "Ze hebben er 2 weken van kunnen genieten, maar toen hebben we 2 weken binnen moeten zitten."

Geen keus

Het gezin Blok had geen keus om in isolatie te gaan. Als ze mee terugwilden naar Nederland met het evacuatieprogramma vanuit China moesten ze verplicht in isolatie zodra ze thuiskwamen. Ze gingen uiteindelijk mee met een speciale vlucht. "De marechaussee heeft ons vervoerd, met mondkapjes op", vertelt Henry.

Ze vlogen van China naar Londen. "Met een afgedankt vliegtuig. Normaal kan je nog filmpjes kijken of iets dergelijks, maar dat was hier niet bij." Het gezin landde in Londen, waarna het drietal in een militair vliegtuig naar Duitsland ging.

Lees ook

Broer brengt eten

Maar hoe kom je aan eten in thuisisolatie? De broer van Henry woonde in de buurt en kwam af en toe eten brengen. "Dan deed ik mijn mondkapje op en als hij alweer in de auto was, pakte ik het eten dat voor de deur stond."

In totaal zaten de Blokjes 4 weken in isolatie, 2 weken in China en 2 weken thuis. Uiteindelijk is gebleken dat ze geen symptomen hebben van het virus. "Toen ik voor het eerst weer naar buiten mocht, had ik het idee dat ik echt iets gemist had. Je voelt de wind in je gezicht en je hebt de vrijheid terug." Het gezin kijkt positief terug op de isolatie, vooral ook door hun jonge zoontje die vader en moeder druk bezig hield.

Het gezin in China
Bron: EenVandaag

'Ga die muur verven'

Het gezin heeft geen huisdieren die naar buiten moeten. "Dat is wel een voordeel. Anders had ik een hond bijvoorbeeld even een tijdje aan mijn broer moeten geven. Want dat was anders geen doen geweest."

Tips voor mensen die ook in quarantaine moeten? "Ga alles van EenVandaag terugkijken", zegt Henry lachend. "Maar buiten dat: gewoon even met je hobby's bezig zijn. Je hebt nu de kans om je administratie bij te werken, of ga eindelijk eens die muur verven. En als je een kind hebt: geniet ervan. Mijn zoontje heeft me zoveel vreugde gebracht in deze maand tijd. Het is een zegen dat ik meer aandacht aan hem kon besteden."

Geen huisarts langs geweest

Henry heeft 2 weken langer vrij genomen, ook vooral om collega's gerust te stellen, want het gezin is niet getest op het virus. "Maar de temperatuurmetingen waren gewoon de hele tijd rond de 37 graden, dus met die informatie zijn ze ervan uit gegaan dat ik gezond ben." Bij het gezin is ook geen huisarts op bezoek geweest. "Maar misschien is het wel een idee om dat tóch wel te gaan doen." Want Henry heeft ook gehoord dat mensen na 22 dagen tijd toch het virus hadden.

"Ze belden ons voor een soort eindgesprek en zeiden dat we moeten bellen als we iets merken. Wij zijn gezond, maar als je een mindere weerstand hebt, heb je toch meer kans. Ik ben dus eigenlijk wel door het oog van de naald gekropen."

Bekijk hier de tv-reportage over de familie Blok

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.