Het aantal mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld loopt snel op. Inmiddels gaat het om meer dan 1300 mensen in 14 landen, waaronder in Frankrijk. Hoe bereidt Nederland zich voor en wat gebeurt er als blijkt dat iemand hier het virus heeft?

De VS en Rusland willen hun mensen terughalen uit het Chinese Wuhan. Doet Nederland dat ook?

Volgens een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is het nu niet aan de orde om Nederlanders uit Wuhan, waar het virus uitbrak, terug te halen. De woordvoerder wil er niet op ingaan waarom Nederland dat niet doet, en landen als de Verenigde Staten en Rusland wel. De VS maakte vandaag bekend op zondag een speciale chartervlucht te sturen om ongeveer 230 diplomaten en burgers op te halen. Rusland is in gesprek met China om te onderzoeken hoe hun mensen het land kunnen verlaten.

Het ministerie zegt niet precies te weten hoeveel Nederlanders er nu in Wuhan zijn en zegt ook nog geen hulpvraag te hebben gehad van Nederlanders daar. Voor mensen die naar China willen reizen wordt verwezen naar het reisadvies op de site van het ministerie.

Kaart Coronavirus
Bron: EenVandaag
De landen waar het coronavirus nu is vastgesteld

In het Verenigd Koninkrijk wordt iedereen opgespoord die de afgelopen weken uit Wuhan is gekomen. Waarom gebeurt dat in Nederland niet?

"De Nederlandse situatie geeft geen aanleiding om iedereen die uit de regio Wuhan naar Nederland is gekomen op te sporen. Er zijn geen directe vluchten tussen Wuhan en Nederland, zoals in het Verenigd Koninkrijk wel het geval is", vertelt een woordvoerder van het RIVM.

Volgens viroloog Ab Osterhaus is dat nu inderdaad niet nodig. "Wel moet de situatie nauwkeurig gemonitord worden en kan er natuurlijk altijd worden opgeschaald."

Stel: bij iemand in Nederland wordt het coronavirus vastgesteld. Wat gebeurt er dan?

"De persoon wordt in isolatie verpleegd", vertelt de woordvoerder van het RIVM. "En alle personen die met hem in contact zijn geweest worden opgespoord en onderzocht. Aan die mensen kan gevraagd worden om zichzelf twee keer per dag te temperaturen. Koorts is een belangrijke graadmeter dat er iets mis kan zijn."

Wat moet je doen als je denkt dat je het coronavirus zou kunnen hebben?

"Je huisarts of het ziekenhuis bellen", zegt viroloog Ab Osterhaus. "Ga niet meteen naar het ziekenhuis toe, want het kan zijn dat je dan anderen besmet."

De viroloog plaatst nog een kanttekening: "Je hoeft je alleen zorgen te maken als je in China bent geweest of in contact bent geweest met iemand die in China is geweest. Niet iedereen met een verkoudheid hoeft zich nu zorgen te maken."

Hoe gaan andere landen om met het virus? Correspondenten uit Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vertellen erover.

Is Nederland goed voorbereid?

Volgens het RIVM zijn alle artsen en ziekenhuizen in Nederland goed voorbereid. "Als er iemand uit China komt en zich meldt met verschijnselen van het coronavirus, dan weet elke arts precies wat hij moet doen."

Volgens viroloog Osterhaus heeft Nederland unieke kennis wanneer het gaat om het stellen van de diagnose. "Met het RIVM aan de leiding kunnen snel de nodige maatregelen getroffen worden als ook hier iemand het virus heeft. We zijn er in Nederland goed op ingericht en hebben de beste expertise in huis."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.