De druk verminderen op ziekenhuizen krijgt wat epidemioloog Frits Rosendaal betreft de hoogste prioriteit. En daar kunnen we zelf een bijdrage aan leveren. “Als we dat met sociale onthouding kunnen bereiken, dan helpen we veel mensen die kwetsbaar zijn.”

De huidige maatregelen noemt epidemioloog Frits Rosendaal 'goed en volstrekt logisch', maar ook wil hij een beroep op het gezonde verstand doen. Alleen zo kan het virus enigszins worden ingedamd en dat kan duizenden levens sparen. "Het virus verspreidt zich onder de radar. En dus moeten we meer doen om verdere verspreiding te voorkomen."

Frits Rosendaal: "Er is een groep mensen die er veel last van gaat krijgen. Die moeten we kunnen behandelen en dat kan niet als ze allemaal tegelijk komen."

Toestroom patiënten spreiden

Frits Rosendaal laat er geen misverstand over bestaand: ziekenhuizen zijn zich gigantisch aan het voorbereiden. "In feite bouwen ze noodhospitalen. We moeten zorgen dat de toestroom van patiënten wordt uitgesmeerd."

Want die gelijktijdige toestroom, daar schuilt een groot gevaar in, zoals de situatie in Italië al aantoonde. "Ik zou het vervelend vinden als we straks de situatie krijgen zoals in in Milaan, waar de dokters het nauwelijks aankunnen."

Blijf thuis!

Om hier zelf aan te kunnen bijdragen is het van belang dat we ons gezond verstand gebruiken. "Je hebt het dan over sportwedstrijden, cafe- of theaterbezoek en naar een restaurant gaan. Kortom; over de zaken die het leven leuker maken, maar die we ook kunnen missen. En tegen mensen die ook maar enigszins symptomen van verkoudheid of griep vertonen zeg ik: blijf thuis!"

Dat sommigen dit zien als 'draconische maatregelen' snapt Rosendaal wel. Maar een situatie zoals in Italië waar de ziekenhuizen overlopen moeten we hoe dan ook voorkomen. "Dan is de prijs van niet naar theater of de bioscoop gaan een prijs is die we móeten betalen. Als we dat in een aantal weken met sociale onthouding kunnen bereiken, helpen we veel mensen die kwetsbaar zijn."

Lees ook