Er is weinig begrip voor de protesten tegen de coronamaatregelen van afgelopen zondag in Den Haag. Ook nieuwe protesten in andere steden kunnen op weinig steun rekenen. De meeste mensen willen de coronamaatregelen behouden.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 21.000 leden van het Opiniepanel. Het protest van zondag was op voorhand verboden door de Haagse burgemeester Johan Remkes, maar werd gedoogd omdat er toch mensen kwamen. In de loop van de dag nam het aantal bezoekers onverwachts toe en liep het protest uit de hand. Er werden 400 mensen aangehouden.

Onbegrip voor protest op Malieveld

Los van hoe het protest verliep, heeft 41 procent begrip voor het feit dat mensen demonstreren tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Maar de meesten (58 procent) hebben daar geen begrip voor.

Dit komt deels omdat mensen zelf hebben meegekregen dat demonstranten geen anderhalve meter afstand hielden en sommigen de confrontatie zochten met de politie. Meegegeven dat de protesten op deze manier verliepen, heeft nog 36 procent begrip voor de protesten van zondag.

Lees ook

Meesten voor coronamaatregelen overheid

De organisator van het protest op het Malieveld, Virus Waanzin, voert deze week een kort geding tegen de staat over de coronamaatregelen. Eén van de standpunten van de actievoerders is dat de overheid per direct een einde maakt aan de huidige coronamaatregelen. Dat betekent vooral dat ze de huidige afstandsregel van 1,5 meter willen opheffen. Een kwart (27 procent) staat achter die eis en vindt dat de coronamaatregelen per direct opgeschort moeten worden. Bijna tweederde (64 procent) vindt dat niet.

In principe staan alle kiezersgroepen achter de huidige corona-aanpak van het kabinet, behalve die met een voorkeur voor Forum voor Democratie en de PVV. Daarvan wil respectievelijk 66 en 58 procent de maatregelen van de overheid schrappen.

Lees ook

Geen steun voor nieuwe protesten

Virus Waanzin heeft opgeroepen tot nieuwe protesten in meer steden voor komend weekend. De actiegroep hoopt bij 10 van de 20 grootste gemeenten toestemming te krijgen voor die protesten. Net als bij het protest van afgelopen zondag is ook daar weinig begrip voor. 38 procent steunt die protesten; 60 procent steunt die niet.

Een panellid daarover: "Natuurlijk heeft iedereen recht om te demonstreren, maar voor nu geldt de 1,5 meter afstand nog en daar moet je je dan ook nog maar even aan houden. Liever nu voor die zekerheid die afstand dan binnenkort het risico op een tweede golf."

De afgelopen dagen wordt er door verschillende groepen en sectoren gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Zo stonden vandaag de horeca- en entertainmentbranche op het Malieveld in Den Haag. Toch blijft er steun voor de maatregelen in Nederland.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 22 en 23 juni 2020. Aan het onderzoek deden 21.023 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.