De nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus kunnen op veel steun rekenen. Alleen het buiten laten spelen van jonge kinderen zorgt voor onduidelijkheid: 'wat zijn dan precies jonge kinderen' en 'waarom zijn de scholen wel gesloten?'

Ruim 20.000 leden van het EenVandaag opiniepanel reageerden op de nieuwe maatregelen van de overheid. Maandagavond werden de bestaande coronamaatregelen aangevuld. Bijeenkomsten en evenementen, ook met minder dan 100 mensen, zijn tot 1 juni verboden. 92 procent vindt dat een goede zaak.

Noodverordening door de burgemeester

Ook krijgen burgemeesters meer bevoegdheden. Afgelopen weekend trokken veel mensen naar stranden en parken om te genieten van het mooie weer. Groepen mensen zijn in de huidige coronacrisis een gevaar voor de volksgezondheid, dus mogen burgemeesters parken, stranden en campings vanaf nu sluiten als blijkt dat er te veel mensen bijeenkomen. Bijna iedereen (96 procent) is het daar mee eens.

Daarnaast hebben burgemeesters nu de mogelijkheid om groepsvorming te verbieden in wijken, straten, parken en op stranden. Als drie of meer mensen geen anderhalve meter afstand nemen (met uitzondering van gezinnen), riskeren zij een boete die kan oplopen tot 400 euro per persoon. Streng, maar rechtvaardig, vinden de leden van het panel: 93 procent vindt het een goede maatregel.

Een week geleden was het nog een abstract begrip, nu lijkt social distancing al het woord van het jaar. Maar we moeten er nog wel aan wennen, want we struikelen bijna over elkaar in het park, bij de bouwmarkt en tijdens het bloesem kijken in de natuur.

Regels voor winkels en kinderen

De winkels gaan voorlopig niet dicht, maar er komen wel strenge maatregelen om ook daar besmettingen te voorkomen. Zo mogen ze een beperkt aantal klanten toelaten en moeten ze de afstandsregel van anderhalve meter strak hanteren. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete tot 4000 euro. 86 procent vindt dat een goede zaak, maar: "Winkels zijn wel afhankelijk van de medewerking van klanten. Als klanten weigeren zich aan de regels te houden kan dat de winkelier de kop kosten."

Lees ook

Jonge kinderen mogen nog gewoon buiten blijven spelen van de overheid: de regel voor groepsvorming geldt niet voor hen. Daar is een stuk minder steun voor. 43 procent vindt het een goede zaak, 37 procent vindt dat alle maatregelen ook voor kinderen moeten gelden. Onder ouders is er zelfs nog minder steun: 40 procent is het er mee eens, 44 procent niet. Meer dan de helft (55 procent) van de ouders laat hun kinderen niet meer met andere kinderen buitenspelen.

Maatregelen in andere landen

In de landen om ons heen worden andere, soms verdergaande maatregelen genomen om het coronavirus te stoppen. Driekwart (73 procent) vindt het sluiten van de grenzen voor niet-inwoners, zoals in Spanje gebeurt, een goede maatregel om ook in Nederland in te voeren.

Daarnaast zijn in Italië en Spanje alle niet-essentiële winkels gesloten. Supermarkten, apotheken, banken en postkantoren zijn nog wel open. 54 procent van de ondervraagden vindt dat ons land dit ook moet doen.

Niet meer zomaar de straat op

Tot slot: in België mogen mensen niet meer zomaar de straat op om te wandelen of te sporten. Dat mag alleen nog in gezinsverband of met één vriend en in de eigen buurt.

Deze maatregel zou in Nederland ook op begrip kunnen rekenen, 69 procent vindt dat een goed idee.

"We zijn niet gewend zo te werken. We kunnen niet iedereen beter maken, maar moeten kiezen." Marco Dei Poli is hoofd van de intensive care in een ziekenhuis in Noord-Italië. Hij heeft te weinig mankracht en middelen, maar ook psychologisch is het zwaar.
info

Over dit onderzoek

Dit onderzoek van EenVandaag is gehouden op 24 maart. Aan het onderzoek deden 25.628 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit ruim 65.000 leden.

Lees ook