Het veiligheidsgevoel in Nederland is niet aangetast door de schietpartij in Utrecht. Dat blijkt uit een vandaag gehouden onderzoek onder 20.000 leden van het Opiniepanel. Negen op de tien (88 procent) mensen voelen zich veilig in Nederland.

In de afgelopen 5 jaar peilt EenVandaag regelmatig het veiligheidsgevoel. Dat schommelt constant tussen de 80 en 90 procent.

Ook na aanslagen veilig gevoel

Ook na grote buitenlandse aanslagen bleef dat gevoel op peil: zo voelde 87 procent zich veilig in Nederland na de aanslag op Charlie Hebdo in 2015. Dat zakte richting de 78 procent toen in datzelfde jaar ook een aanslag in de Bataclan was. De uitschieter naar beneden was de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn eind 2016; toen voelde driekwart (74 procent) zich veilig in Nederland.

Nu heeft er voor het eerst een mogelijke terroristische aanslag in de Nederlandse openbare ruimte plaatsgevonden. Desondanks voelt een ruime meerderheid van 88 procent zich veilig in Nederland. Waar mensen wonen, maakt voor dat gevoel niet uit: mensen in grote steden voelen zich net zo veilig als mensen die in dorpen wonen.

Lees ook

Goede zaak dat campagne stil lag

Vrijwel alle partijen legden gisteren hun campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen tijdelijk neer. Tweederde (62 procent) vindt dat een goede zaak. 19 procent vindt dat ze gewoon door hadden kunnen gaan met campagnevoeren, en nog eens 19 procent weet het niet.

Forum voor Democratie heeft als enige landelijke partij de campagne na de aanslag in Utrecht niet stopgezet. Op een campagne-evenement van de partij in het Kurhaus in Scheveningen legde Baudet maandagavond een direct verband tussen de schietpartij en het migratiebeleid van VVD en CDA.

Uitspraken Baudet afgekeurd, behalve door FVD- en PVV-stemmers

De meeste mensen vinden het niet kunnen dat Forum voor Democratie de campagne op deze manier doorzette. Mensen die van plan zijn te stemmen op VVD (83 procent), CDA (89 procent), D66 (83 procent), GroenLinks (89 procent), SP (77 procent), PvdA (92 procent) en de ChristenUnie (92%) keuren het af dat Baudet een link legde tussen de schietpartij en het migratiebeleid van de VVD en het CDA.

Mensen die van plan zijn om op Forum voor Democratie te stemmen, vinden het juist massaal wél goed dat de partij de campagne doorzette met uitspraken over de aanslag en het kabinet (85 procent). Ook PVV-stemmers (84 procent) vinden dat Baudet op de avond van de schietpartij zijn uitspraken mocht doen. De meeste deelnemers zeggen dat de gebeurtenissen in Utrecht geen invloed hebben op hun stemvoorkeur.

info

Over het onderzoek

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van online onderzoek. Aan het onderzoek deden ruim 20.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 19 maart 2019. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 60 procent van de panelleden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.