In heel Nederland is geschokt gereageerd op de aanslag in een Utrechtse tram. Bij een schietpartij werden drie mensen gedood. Vijf raakten gewond. Hier een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen.

10.45 uur: Politie Utrecht krijgt melding van schietincident in tram op 24 Oktoberplein

De politie krijgt een melding van een schietincident in een tram in Utrecht. Er wordt in eerste instantie gesproken van meerdere gewonden.

12.30 uur: Het dreigingsniveau wordt in provincie Utrecht verhoogd naar niveau 5

Het dreigingsniveau in de hele provincie is opgeschaald naar niveau 5. Er is extra toezicht bij moskeeën en scholen. Er heerst ook verwarring. Er zouden op meerdere plekken schietincidenten zijn. Dit blijkt achteraf niet waar te zijn.

12.45 uur: Politieke partijen leggen campagne stil

De politieke partijen besluiten de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen stil te leggen. Ook Forum van Democratie stopt met flyeren, maar laat een partijbijeenkomst in het Kurhaus in Scheveningen wel doorgaan, in aangepaste vorm.

13.23 uur: Gemeente Utrecht adviseert iedereen binnen te blijven, dader is op de vlucht

In een tweet laat de gemeente Utrecht weten dat er wordt gezocht naar de dader. Nieuwe incidenten worden niet uitgesloten.

14.54 uur: 3 doden en 5 gewonden

Burgemeester Jan van Zanen laat weten dat er drie doden en negen gewonden zijn. Achteraf blijkt dat het aantal gewonden op vijf ligt. Een terroristisch motief wordt niet uitgesloten.

15.00 uur: 'Ons land opgeschrikt door aanslag in Utrecht', zegt Rutte

Op een speciale persconferentie laat minister-president Mark Rutte weten: "Mocht dit een terreurdaad zijn, dan geldt er maar één antwoord: we zullen niet wijken voor onverdraagzaamheid. Nooit."

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten hun medeleven blijken.

16.15 uur: Advies binnen blijven wordt opgeheven

In een video laat de burgemeester weten dat het advies om binnen te blijven is opgeheven. Het is inmiddels duidelijk dat het om één schietpartij gaat. Wel wordt opgeroepen om alert te blijven.

18.33 uur: De hoofdverdachte wordt opgepakt, motief is nog onduidelijk

Tijdens een persconferentie wordt bekend dat Gökmen T. is aangehouden. Op beelden van een omstander is te zien hoe de verdachte wordt afgevoerd.

Tv-uitzending EenVandaag maandag 18 maart

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.