"Ik had graag, met u, de herdenking op het 24 Oktoberplein gedaan", zegt de Utrechtse burgemeester Van Zanen in een videoboodschap. Het is vandaag precies een jaar na de aanslag op het plein. Door het coronavirus kon een publieke herdenking niet doorgaan.

Daarom was het een eenzame herdenking, vanochtend op het 24 Oktoberplein. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en burgemeester Van Zanen legden samen bloemen. Zonder publiek.

Wel een toespraak

Wel hield de burgemeester een korte toespraak, waarin hij stil stond bij de slachtoffers 'van een onbegrijpelijke, zinloze en weerzinwekkende daad van geweld'.

Ook gaf hij aan dat hij 'staat naast hun nabestaanden, alle politieagenten, en hulpverleners, de ooggetuigen en iedereen die ter plekke op enige wijze bijdroeg'.

De videoboodschap van burgemeester Van Zanen vanaf het 24 Oktoberplein

Gemis nog voelbaar

Het is 18 maart 2019, als om 10.43 Gökmen T. het vuur opent op nietsvermoedende trampassagiers op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Vier mensen komen om het leven, twee mensen raken zwaargewond. Nu, een jaar later staat burgemeester Van Zanen hierbij stil. Alleen. "Vanwege de ontwikkelingen rond het coronavirus kan de openbare samenkomst niet doorgaan."

In de boodschap liet de burgemeester weten in gedachten te zijn bij hen die het leven verloren. "Nog iedere dag zijn voor hen de pijnlijke herinneringen en het gemis nog voelbaar. Voor hen is het iedere dag 18 maart. Daarom is hier, op het 24 Oktoberplein een blijvende herinneringsplek ingericht."

Reconstructie 18 maart vorig jaar

Hoe verliep die 18de maart voor de burgemeester en hulpinstanties? EenVandaag maakte eerder onderstaande reconstructie.

Kijk hier naar een unieke, uitgebreide reconstructie van de tramaanslag op 18 maart 2019.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.