Hulpverleners, de politie en burgemeester Jan van Zanen vrezen een toename van huiselijk geweld door het coronavirus. Zeker nu het kabinet de lockdown tot 20 mei verlengt. De burgemeester doet daarom nu een dringende oproep aan alle Utrechters.

De politie neemt al een 'lichte stijging' waar als het gaat om het aantal aangiften van huiselijk geweld en kindermishandeling. De leiding van de Utrechtse politie vreest bovendien dat het aantal meldingen de komende weken toeneemt.

Vrouwen en kinderen slachtoffer

Want nu het advies voor veel inwoners van zijn stad is om ook de komende weken veelal thuis te blijven, bestaat bij Van Zanen de angst dat de spanningen achter de voordeuren in zijn stad steeds hoger zullen oplopen. Een situatie waar met name vrouwen, kinderen en ouderen het slachtoffer van kunnen worden.

Dit soort signalen van politie en zorgorganisaties zijn voor burgemeester Jan van Zanen reden om in een speciale brief, woensdag gepubliceerd in alle huis-aan-huis bladen van de stad, inwoners van zijn stad op te roepen om 'extra op elkaar te letten' en 'de oren en ogen open te houden'.

info

Fragment brief

"Helaas kan dit in sommige gevallen leiden tot agressie, huiselijk geweld of kindermishandeling. Nu wij allemaal zoveel mogelijk thuisblijven, is het belangrijk om een beetje extra op elkaar te letten. Daarom zou ik u willen vragen om uw oren en ogen open te houden."

Uit de brief van burgemeester Jan van Zanen aan alle Utrechters

Poster Utrecht
Bron: EenVandaag
Poster uit de campagne 'Zorg goed voor elkaar'

Politie: 'lichte stijging aangiften huiselijk geweld'

Het aantal aangiften bij de politie van huiselijk geweld is de laatste weken, sinds de uitbraak van het coronavirus, gestegen. Dat vertelt hoofdcommissaris Martin Sitalsing van de politie Midden-Nederland. "We zien de laatste weken een lichte stijging in de politiecijfers als het gaat om huiselijk geweld en kindermishandeling."

De hoofdcommissaris verwachte de komende tijd nog een verdere toename in het aantal aangiften, omdat "de ervaring leert dat het lang kan duren voor mensen echt aangifte doen. We hebben zeer grote zorgen als het gaat om kwetsbare kinderen. We zien bijvoorbeeld ook dat het aantal burenruzies toeneemt."

Snellere escalatie thuis

Er zijn al veel langer serieuze signalen bij hulpinstanties in het hele land dat huiselijk geweld achter de voordeur toeneemt sinds de uitbraak van het coronavirus. In Utrecht zijn er ook al vaker meldingen van zogenoemd excessief huiselijk geweld geregistreerd.

"Bij de probleemgezinnen die wij al in beeld hadden voor de coronacrisis, merken wij dat het thuis nu veel sneller escaleert", legt Krijnie Schotel uit. Zij is bestuursvoorzitter van koepelorganisatie Samen Veilig Midden-Nederland.

Signalen van toename

Ook hulpverleners en gemeente denken dat het niet anders kan dat de meldingen van mishandelingen van vrouwen en kinderen snel zullen gaan stijgen.

"Er zijn relatief meer mensen die ons bellen voor een adviesgesprek. We krijgen dus wel degelijk de signalen", zegt Krijnie Schotel. "Dan moet je denken om buren, direct betrokkenen en vrienden. Zij horen geluiden vanuit een huis komen of zien een kind buiten lopen en denken dat er mogelijk iets ergs aan de hand is."

Lees ook

Niet in contact met leerlingen

Organisaties als Veilig Thuis Utrecht zijn met de coronacrisis veel oren en ogen kwijtgeraakt die (mogelijke) kindermishandeling normaal gesproken signaleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leerkrachten, sporttrainers en muziekdocenten.

"Door het coronavirus komen zij niet in contact met hun leerlingen en dat is voor niet alleen problematisch maar vooral ook erg zorgwekkend", legt Krijnie Schotel uit.

info

Fragment brief

Hulp vragen mag altijd (...) U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met uw huisarts of met het buurtteam (...) Dit kan ook anoniem. Want met uw hulp en de steun van de hulpverleners kunnen we hopelijk erger voorkomen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Utrechters veilig zijn thuis. Om hulp vragen mag. Sta voor elkaar klaar. Juist nu.

Uit de brief van burgemeester Jan van Zanen aan alle Utrechters

'Beste Utrechters'

De brief met de oproep van burgemeester Jan van Zanen begint met de woorden 'Beste Utrechters' en is tot stand gekomen na nauw overleg met onder andere wijkagenten, buurtteams en hulpverleners.

Volgens zijn woordvoerder heeft de burgervader van de Domstad deze specifieke brief over huiselijk geweld geschreven omdat hij grote zorgen heeft: "De signalen die de burgemeester van diverse kanten krijgt en ook wel z'n eigen boerenverstand, hebben hem gedreven deze oproep aan alle Utrechters te doen."

Waarschuwing van WHO en Verenigde Naties

Twee weken geleden waarschuwden de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties al dat de strenge coronamaatregelen wereldwijd leiden tot een toename van mishandeling van vrouwen en kinderen, thuis en in opvangcentra.

Een week na de lockdown waren er in Frankrijk al 30 procent meer meldingen dan normaal. Verschillende Duitse gemeenten huurden hotels voor slachtoffers van geweld in de privésfeer.

Versoepeling corona-maatregelen basisschoolkinderen en jongeren: 'goed nieuws'

Het kabinetsbesluit om vanaf 11 mei de basisscholen weer geleidelijk aan te openen wordt door hulpverleners en ook de politie met veel tevredenheid en ook opluchting ontvangen. "Niet alleen komen de kinderen dan weer beter in beeld, ook zou de gespannen situatie bij gezinnen waar het nu mis zou kunnen gaan dan kunnen veranderen", legt Krijnie Schotel van Samen Veilig uit.

Volgens politiechef Martin Sitalsing is het ook "heel belangrijk" dat de jeugd meer ruimte krijgt en bijvoorbeeld weer mag gaan sporten. "Natuurlijk merk je dat jongeren vaker de grenzen op zoeken. Ze hebben niet het gevoel dat ze iets crimineels doen, dat maakt het extra lastig voor ons om die corona-maatregelen te handhaven. We zijn als politie blij dat de jeugd nu meer ruimte krijgt en dat de basisschoolkinderen straks grotendeels weer naar school kunnen."

Bekijk hier de tv-reportage en studiogesprek met burgemeester Van Zanen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.