Een aanslag op de gemeenschap, zo noemt burgemeester Jan van Zanen van Utrecht de schietpartij in de Utrechtse tram. Vier mensen kwamen om, twee raakten zwaargewond.

"18 maart zit in mijn kop", zegt de burgervader over die dag in een speciale uitzending van EenVandaag waarin hij met hulpverleners terugblikt.

Niemand is het vergeten

"Ik aarzel niet om over een aanslag te spreken, omdat het dat wel degelijk is", vertelt burgemeester Van Zanen. "Ik heb het dan niet over juridische termen, maar hier is niemand het vergeten. Iedereen die iets met Utrecht heeft weet wat er die dag gebeurde."

Het was voor het eerst dat in Nederland het dreigingsniveau werd opgehoogd naar het hoogste niveau, niveau 5. Een moment waar hulpverleners vaak op hebben geoefend en waar veel protocollen over klaar lagen.

Lees ook

'Je tast in het duister'

Er kwamen 850 meldingen binnen over de schietpartij. Pas later bleek dat er ook valse meldingen binnen kwamen, die ook serieus waren genomen. "Dan krijgen we informatie over misschien meerdere daders, of misschien meerdere locaties", vertelt Van Zanen. "Er komt zoveel informatie op je af, onvoldoende gefilterd, je tast in het duister."

Er ontstond ook miscommunicatie over de gewonden. "Dan blijkt de optelsom niet helemaal te kloppen. Het aantal gewonden en het aantal zwaargewonden, dat was een verkeerd getal. Dan denk ik 'verdorie, wat jammer'. Kunnen we niet iets verzinnen dat op zo'n spitsuurmoment informatie niet leidt tot desinformatie?"

Lees ook

Geen spijt van beslissingen

Op dit moment wordt de besluitvorming op de dag van de aanslag tot op het allerhoogste niveau geëvalueerd. De burgemeester zegt zonder spijt terug te blikken op zijn beslissingen. "Je kunt geen enkel risico nemen. Better safe than sorry."

De verdachte van de schietpartij, Gökmen T., moet aanstaande maandag 1 juli tijdens een openbare rechtszitting voor het eerst voor de rechter verschijnen. De rechtbank heeft zijn aanwezigheid bevolen, desnoods onder dwang.

Kijk hier naar een unieke, uitgebreide reconstructie van de tramaanslag op 18 maart 2019.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.